Sokszor hallom, hogy a karácsonyi menü megtervezése minden évben fejtörést okoz még a jártas háziasszonyoknak is. Én minden évben megegyszerűsítem a saját helyzetem ebben, hiszen évek óta ugyan azt a menüt készítem el és minden évben nagy sikerrel. Megosztom veletek azokat a recepteket amiket én minden karácsonykor elkészítek.
Az ünnepi asztalra mindig szeretünk különleges ételeket tenni. Arra gondoltam, hogy idén megosztom veletek a saját menüsoromat, elárulom, hogy én mit szoktam sütni, főzni karácsonykor. A karácsonyi menümet nem extra különlegesnek gondolom, de olyan ételekből áll, amit évközben hétköznap nem igazán csinálnék meg. Az elmaradhatatlan hal fogja nyitni a menüt és egy finom desszert fogja zárni.
Előételként egy levessel nyitom meg a menüt, és mi más lehetne ilyenkor mint a finom halászlé?
Én a a szegedi halászlevet tanultam meg elkészíteni, és ezt a receptet fogom követni most is. Nekem bevált, ha először főzöl haszlevet sem kell aggódni, nem olyan nehéz mint gondolnád.:)
Főételként szeretem a karácsonyi menükben, hogy lehet az édes ízzel is játszani, szószok esetleg gyümölcsös töltelékek formájában. Nagyon finom ízt kölcsönöz a húsnak a jól fűszerezett gyümölcsös mártás. Ebben a recepten szilvás tölteléket kap a borjúcomb.
Aszalt szilvás borjúcomb vadgombás kelkáposztalevéllel
Elkészítés módja:
A combot lehártyázzuk, éles késsel kis lyukakat vágunk bele, és belenyomjuk a szilvát.A répát, a zellert és az egyik hagymát feldaraboljuk, majd tepsibe tesszük. Ráhelyezzük a húst, 3 ek olajat és 1 dl vizet öntünk alá, majd 120 fokon kb. 2,5 órán át sütjük. Közben locsolgatjuk a szafttal, és a sütési idő vége előtt 15 perccel hozzáadjuk a bort is. Ha elkészült, kivesszük a húst, és átszűrjük a pecsenyelevet. Tálalás előtt felmelegítjük, és hozzákeverünk 4 dkg hideg vajat.A kelkáposzta leveleit széles csíkokra vágjuk, és sós, szódabikarbónás vízben 1-2 percig főzzük, majd azonnal jeges vízbe tesszük, és leszűrjük. A megmaradt felaprított hagymát megpároljuk 3 ek olajon, és megpirítjuk a felaprított gombával együtt. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. A bacont 1 dkg vajon megsütjük a felaprított fokhagymával, majd összeforgatjuk a gombával, a káposztával és a tejszínnel. A szafttal meglocsolt hús mellé kínáljuk.
Hozzávalók:
- 80dkgborjúcomb
- 15dkgaszalt szilva
- 1dbsárgarépa
- 1szálszárzeller
- 2fejhagyma
- 6ekolaj
- 1dlfehérbor
- 5dkgvaj
- 80dkgkelkáposzta
- 1tkszódabikarbóna
- 20dkggomba
- 8dkgbacon
- 1ágkakukkfű
- 4gerezdfokhagyma
- 0.5dltejszín
- só
- bors
Következő oldalon találod a tökéletes karácsonyi desszertet, amit kár lenne kihagyni az ünnepi menüből! :)