A penésztől a poratkáig, számos olyan dolog lehet otthonunkban, amitől könnyedén lebetegedhetünk. De ez a 12 dolog úgy betegít meg, hogy észre se veszed. Jó tudni!
Ha arra kell gondolnod, hogy a gyakori használati tárgyak közül vajon mi tehet beteggé, le merjük fogadni, hogy az ajtókilincsekre, mozgólépcső korlátokra, tömegközlekedési kapaszkodókra és áruházi kosarakra gondolsz. Miközben ezek a tárgyak is tele lehetnek kórokozókkal, nem szabad megfeledkezned az otthonodban lévő lehetséges betegség forrásokról sem. A mikroszkopikus baktériumoktól kezdve a penészen át a poratkákig és a különféle toxinokig számos dolog lehet melegágya egy komolyabb betegségnek. Lássuk, miről is van szó.
1. Rejtett penész
Nagyon gyakori a penészesedés az otthonokban, amely bárhol felütheti a fejét, ahol magas a páratartalom és gyenge a szellőzöttség. Gyorsan megtelepszik a gipszkartonon, a tapétán és a nedves sarkokban, fa bútorokon. Felső légúti tüneteket okoz a rendszeresen fennálló, penésznek való kitettség. Az asztmások tünetei is súlyosbodhatnak a hatására.
2. Háztartási tisztítószerek
A háztartási tisztítószerek általában nagyon káros vegyszerek. Összetevőik asztmához, termékenységi problémákhoz, hormonzavarokhoz, idegi rendellenességekhez és rákhoz is kapcsolódhatnak. Míg a gyártók azzal érvelnek, hogy kis mennyiségben nem okoznak egészségügyi problémát, a rendszeres használat kiváltotta mérgező hatások összeadódnak. Használj természetes tisztítószereket!
3. Konzervnyitó
A legtöbb ember, ha kinyit egy konzervet, a bontót azonnal visszateszi a helyére. Újra és újra, akár hónapokig vagy évekig. Egy közegészségügyi csoport konyhai eszközöket vizsgált meg mikroorganizmus szennyezettséget felmérve. Azt találták, hogy a szalmonella kórokozója ezen volt a legnagyobb számban megtalálható. Emellett penészt és élesztőt is találtak rajta. Érdemes minden használat után forró vízzel és mosogatószerrel eltávolítani a szennyeződéseket a konzervnyitóról.
4. Fürdőszobai szőnyeg
Milyen gyakran mosod ki ezt a háztartási eszközt? Sokan elfelejtkeznek róla és csak nagyon ritkán dobják be a mosásba. Az anyagban azonban hajlamosak megtelepedni a penészgombák, poratkák és a baktériumok is.
5. Turmixgép
Minden egyes használat után alaposan el kell mosogatni minden egyes darabját, ugyanis a fennmaradó ételmaradékok tökéletes táptalajt nyújtanak a szalmonella kórokozójának és az E.colinak is.