Elmentem sétálni, és egyszerűen teljesen elvarázsolt az éppen nyíló friss bodza illata. Szedtem is egy szép nagy csokorral, és hazafelé azon gondolkoztam, hogy vajon a bodzaszörpön kívül valami mást is lehetne belőle készíteni? Félre ne értsetek, imádom a bodzaszörpöt is, de idén szerettem volna egy kicsit beújítani. Gyűjtöttem tehát pár finomságot, amit bodzából el lehet készíteni, már mutatom is a szuper bodzás recepteket!
Persze nem szeretnék senkinek csalódást okozni, ezért megkerestem a számomra leginkább bevált, sok éve használt bodzaszörp receptjét is: A nagyi házi bodzaszörp receptje
Bundás bodza
Elsőre kicsit meredeken hangzott számomra is, de kipróbáltam és nemcsak, hogy működik, hanem isteni is, egy nyári délután tökéletes nassolnivalója, de akár desszertként is lehet tálalni. Az elkészítésének módja egyáltalán nem bonyolult. Erre van szükség a bundás bodza elkészítéséhez: kevés olajra, vagy vajra, némi bodzavirágra, palacsintatésztára, és tálaláshoz porcukorra, valamint egy kis lekvárra, de ez elhagyható. Elkészítés: keverjünk be sűrű palacsintatésztát, a bodzavirágot készítsük elő, hagyjunk kis szárat a virágfejen, hogy könnyebb legyen belemártani a tésztába. Majd egyszerűen csak belemártjuk a sűrű palacsinta tésztába a bodzavirágot és kevés vajon, vagy olajon kisütjük. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.
Bodzás kuglóf
Egyik kedvenc tavaszi-nyári hétvégi könnyű süteményem a kuglóf, amit nemcsak elrontani lehetetlen, hanem nem egy nap alatt elfogyasztani is. Úgy döntöttem kicsit felturbózom a receptet egy kis bodzavirággal, egyébként ezt az alap receptet használtam hozzá annyit módosítottam, hogy 4 evőkanál lecsipkedett bodzavirágot kevertem a tésztába, valamint díszítésként is megszórtam egy kis bodzavirággal a fondant (1 citrom kifacsart leve 3 ek. porcukorral felforralva). Higgyétek el isteni lett!
Bodzakrém
Ez valójában nem más, mint egy bodzás vanília puding, de az íze isteni. Én egyébként is rajongok az ilyen bolti különlegességekért, de ez még azoknál is jobb. A bodzakrémhez tejre, vaníliapudingporra, és bodzaszörpre lesz szükségünk. Az elkészítése roppant egyszerű: elkészítjük a vanília pudingot, de cukor helyett hígítatlan bodzaszörpöt keverünk bele. A tej mennyiségét érdemes csökkenteni a bodzaszörp mennyiségével, hogy megfelelő legyen az állag. A többi lépést pedig ugyanúgy végezzük el, mint ahogyan már megszokhattuk. Fokozhatjuk a krémet, ha gyümölcsöket keverünk bele, én eperrel próbáltam, és nagyon finom volt, ajánlom, hogy kísérletezzetek ti is bátran!