Omlós pozsonyi kifli, diós- vaníliás holdacska és diós-mákos tekercs. Egyszerű és egyben nagyszerű karácsonyi sütemények! Ha ezeket majszolod, még kellemesebbé teheted a családi beszélgetéseket.
Most megosztom veled három kedvenc karácsonyi süteményem a receptjét, amelyekből érdemes rögtön dupla adaggal készítened, persze csak akkor, ha te is szeretnéd megkóstolni őket!
Melyik süteményt fogod kipróbálni ezek közül idén karácsonykor?
A karácsony a szeretet ünnepe, amikor is összejön az egész család apraja-nagyja, és békés áhítatban ünnepel. Szeretnél te is olyan fenséges édességeket varázsolni az ünnepi asztalra, amellyel elsöprő sikereket arathatsz? Amelyek megédesítik a családi beszélgetéseket?
Most elhoztam neked három kedvenc karácsonyi süteményem receptjét, amelyek sosem hiányozhatnak nálunk az ünnepi asztalról. Omlós pozsonyi kifli, vaníliás-diós holdacska és diós-mákos tekercs. Egyszerűek és egyben nagyszerűek; ezeket a finomságokat neked is szívből ajánlom!
Fenséges pozsonyi kifli
Ez az a sütemény, amely először vált nálunk favorittá. Sok receptet kipróbáltam már, de végül emellett tettem le a voksomat évekkel ezelőtt, s azóta is eszerint minden évben.
Lássuk akkor a hozzávalókat!
0,5 kg liszt
0,5 kg margarin
1 dkg élesztő
3 dl tej
2 dkg cukor
1 csipet só
1 tojás
A diótöltelék hozzávalói:
0,5 kg dióbél
0,5 kg cukor
0,5 dl tej
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. A liszttel elmorzsoljuk a margarint, a késhegynyi sót és a két deka cukrot. Ezt követően az élesztőt apró darabokban egy deci langyos tejbe áztatjuk, és hagyjuk, hogy felfusson.
A margarinos liszt közepébe egy kis gödröt csinálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát, úgy, hogy a maradék tejet apránként a tésztához adagoljuk. Addig gyúrjuk, míg a tésztánk teljesen össze nem áll. Mikor ezzel megvagyunk, letakarjuk a tálban lévő tésztát egy konyharuhával, majd langyos helyre tesszük egy rövid időre, és hagyjuk megkelni.
Míg a tésztánk pihen, addig sem tétlenkedünk, elkészítjük közben a tölteléket.
Mire mindezzel megvagyunk, addigra már a tésztánk is minden bizonnyal megkelt, úgyhogy fogjuk, és harminckét egyenlő darabkára vágjuk, és gömbölyű cipócskákat formázunk belőlük. Mikor ezzel elkészültünk, fogjuk a cipócskákat, és egyenként késfoknyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük diótöltelékkel, majd patkóalakra gömbölyítjük őket és beletesszük őket a tepsibe.
Egy tojássárgáját felverünk, majd megkenjük a kiflik tetejét, hagyjuk, hogy megszáradjon, majd újra megkenjük őket és ismét száradni hagyjuk. Mikor mindezzel készen vagyunk, betesszük őket az előmelegített sütőbe, és 200 fokon szép aranybarnára sütjük.
Nálunk ez az adag nem szokott sokáig megmaradni, szinte még ki sem veszem őket a sütőből, máris az üres tepsiket látom. Ha én is szeretnék legalább egyet enni, csak akkor van rá esélyem, ha már kapásból dupla adagot készítek a családnak. :)
Kíváncsi vagy a diós-vaníliás teasüteményemre is? A következő oldalon megtalálod a receptet!
Omlós diós-vaníliás holdacska
14 dkg vaj
14 dkg liszt
6 dkg vaníliás cukor
10 dkg őrölt dió
3 tojássárgája
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a diót és a vaníliás cukrot, végül pedig a tojássárgáját. Jól összegyúrjuk a tésztát, közben megkóstolhatjuk, igény szerint tehetünk bele még egy kis cukrot.
Mikor a tésztánk összeállt, lisztezett deszkán szépen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd holdacska formával kiszaggatjuk. Ha nincs ilyen formánk, akkor kis kifliket is formázhatunk belőle, az íze ugyanolyan finom lesz. :)
Mikor készen vagyunk, ízlés szerint porcukorban meghempergethetjük. Nagyon finom!
A diónak köszönhetően olyan finom omlós süteményt kapunk, amely után megnyaljuk majd a mind a tíz ujjunkat!
Vár rád, a mákos-diós patkó a következő oldalon!
Az ellenállhatatlan rumos-mákos sütemény felnőtteknek
1 kg liszt
0,5 kg vaj
2 tojás
só
cukrot
kevés meleg tej
A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, majd összedolgozzuk a cukorral (ízlés szerint), egy csipet sóval, a két tojással és annyi langyos tejjel, amennyit fölvesz. Ha jól dolgoztunk, akkor puha, könnyen nyújtható tésztát kaptunk; ezt egy rövid ideig hagyjuk pihenni.
Közben elkészítjük a tölteléket:
7 dkg mákot és 7 dkg cukrot ledarálunk, és 1 dl rummal összegyúrjuk (ha gyerekeknek készítjük, akkor használjunk rum aromát).
Késhegynyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd a töltelékkel egyenletesen megkenjünk, végül felnégyeljük (de akár több darabra is oszthatjuk), és mindegyik darabot külön patkóalakba összecsavarjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával, majd nem túl erős tűznél háromnegyed óráig sütjük. Mikor a belső fele piros, megfordítjuk, majd ugyanolyan pirosra sütjük a másik oldalát.
Mikor készen vagyunk, akkor meghintjük egy kevés porcukorral.
Fenséges falat! :)