Ez az isteni finom házi kenyér mindössze 55 forintból készíthető el. A recept pedig igazán különleges, mégis eredeti: házi kenyér öreg tésztával! Ezt meg kell kóstolnod!
Öreg tészta hozzávalók: fél kg kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 3-3,5 dl víz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, és szobahőmérsékleten, fóliával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk (12-14 óra). Ha nagyon meleg van, akkor 4 óra múlva be kell tenni a hűtőbe, nehogy túlkeljen.
Kenyér hozzávalók: fél kg kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 2-3 evőkanál olaj, 2 teáskanál só, 25dkg öreg tészta, 3 dl víz.
A lisztet, az élesztőt, az öreg tésztát, az olajat, a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet. Szép simára dagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha jó rugalmas tésztát kapunk. Mikor kész, letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Utána gyúrjuk át egy kicsit és még 15 percig pihen.
Kibéleljük a formát (nekem kacsasütő formám van) sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük. 1 óra 15 percig lefedve kel. 230 fokos előmelegített sütőbe tesszük, de előtte bevagdaljuk a tetejét és az edény tetejét valamint a kenyeret egy kisit bespricceljük vízzel.
50 perc a sütés, de a vége előtt 5 perccel leveszem az edény tetejét, és úgy pirítom egy kicsit.
Mikor kész, a forró kenyeret jól bespriccelem vízzel. Hűlés közben szépen becserepesedik. Nem bánjátok meg, ha megsütitek!