1. Konyhai praktika – vágódeszka rögzítése
Tegyél a vágódeszka alá egy konyharuhát vagy papír törlőkendőt, hogy rögzítsd. A konyhapult ugyanis legtöbbször vizes, így könnyen elcsúszhat vagy csúszkálhat a vágódeszka. Ez egyrészt hátráltat, másrészt pedig rendkívül balesetveszélyes!
2. Konyhai praktika – éles kések
A késeid mindig legyenek élesek. Időnként nem árt megélezni őket – ehhez már nem kell férfi, hiszen a késélezők használata nagyon egyszerű. Ha nincs otthon késéleződ, használd a bögre alját – csak hőzd végig rajta párszor a kés élét és máris élesebb lesz. Egy jó késsel sokkal könnyebben és gyorsabban lehet dolgozni.
3. Konyhai praktika – kötény
Ha nem szeretnél fölöslegesen mosni, viselj mindig kötényt! Lehet, hogy régimódi, de annál hasznosabb. Megvédi a ruhád, ráadásul beletörölheted a kezed is, így nem kell folyton a konyharuhát keresned.
4. Konyhai praktika – megfelelő cipő
Ha csak egy gyors vacsorát dobsz össze, ami nem sok idő, akár mezítláb is kibírod. Ha viszont a szombati nagycsaládos ebédet készíted, érdemes valamilyen kényelmes cipőt felvenned. Így nem csak a talpad, de egy jó papuccsal vagy cipővel a hátadat is megkímélheted!
Lapozz a további tippekért!

5. Konyhai praktika – konyharuha
Nem árt, ha kéznél van mindig 2-3 konyharuha. Az egyiket használd a megmosott kéz törlésére, másikat használhatod a konyhapult és egyéb koszos felületek letörlésére – a harmadik meg ki tudja, mikor jöhet jól. Legyen kéznél sütőkesztyű is – ez sem csak a sütésnél, hanem bármilyen forró fazéknál vagy serpenyőnél is jól jöhet!
6. Konyhai praktika – előkészületek
Ha előkészülsz a főzéshez – és nem közben kapkodsz a krumpli vagy répa pucolással sokkal kellemesebb időtöltés lesz a főzés. Gondold át, milyen sorrendben kellenek az alapanyagok s ennek megfelelően kezdj neki a főzéshez. Nyugodtan vond be a gyerekeket is – így többet lehettek együtt, ráadásul tanulnak főzni is.
7. Konyhai praktika – komposzt
Ha kertes házban laksz, gyűjtsd mindig össze a krumpli-, répa-, tojás és egyéb zöldségek, gyümölcsök héját, maradékát és készíts belőle komposztot. A virágoknak és veteményesnek is nagyon jót tehet.
8. Konyhai praktika – takarítás
Egy igazi szakács el is takarít maga után! :) Ha nem mindig úgy térsz vissza vacsora után a konyhába, hogy tiszta rumli az egész, sokkal kellemesebben fogod magad érezni – nem beszélve arról, hogy ha nem halogatod, a tányérokat is sokkal könnyebb lesz elmosogatni – hiszen nincs odaszáradt ételmaradék.