Végre itt a nyár, és ez egyet jelent azzal, hogy végre itt a cseresznye szezon is. Én bevallom gyerekkorom óta oda meg vissza vagyok ezért a csodálatosan szép piros-bordó színben pompázó gyümölcsért. Már akkor rengeteg fára felmásztam egy-egy finom falatért, és bár mára technikát váltottam a beszerzés módszerét illetően, még mindig imádom a cseresznyét. Annyiszor megkaptam már, hogy „nem lesz kicsit sok már a cseresznye evés?”, hogy arra gondoltam gyűjtök pár nyomós érvet, amellett, hogy miért is eszek ennyi cseresznyét. Tehát íme 8 ok, amiért megéri cseresznyét fogasztani, amellett, hogy finom!
#1: Segít az alvásban!
Az első dolog, amit találtam, és nagyon megörültem neki, hogy a cseresznye a benne található anyagoknak köszönhetően segítenek az alvásban, ugyanis serkentik a melatonin nevű hormon termelődését, ami a jó alvásért felel. Sajnos én nagyon rossz alvó vagyok, szóval azt hiszem idén is nagyon sok cseresznyét eszem!
#2: Csökkenti az izomlázat
A másik dolog, aminek szintén nagyon megörültem, hogy a cseresznye olyan anyagokban is gazdag, egészen pontosan C-vitaminban és magnéziumban, amik segítik a sportsérülések, húzódások, rándulások, valamint izomláz gyógyulását. Tehát a sportolóknak is nagyon tudom ajánlani ezt a gyümölcsöt!
#3: Stresszoldó
Na hát ennek is nagyon örültem. Ha egy kicsit felmegy benned a pumpa egyél meg egy tál cseresznyét, ugyanis a magnézium miatt az idegrendszerre is jó hatással van, így segít a stressz kezelésében. Tehát ha ideges vagy, vegyél egy nagy lebegőt, és egyél egy kis cseresznyét, biztosan beválik, de ha nem is, legalább ettél egy tál finom cseresznyét!
#4: Gyulladáscsökkentő
A legtöbb piros gyümölcs gyulladáscsökkentő hatással bír, ez alól a cseresznye sem kivétel. Antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag, amik segítik a káros hatásokat semlegesíteni, tehát hatékonyan fellépnek a gyulladások ellen.
#5: Segít az ízületi problémákon
A természetes gyulladásgátló anyagok az ízületi problémákon is segítenek, ezért, ha ilyen panaszod van, akkor is ajánlom, hogy fogyassz sok-sok cseresznyét!
#6: Serkenti az agy működését
Sokan nem tudják, de a cseresznye karotinban is gazdag, ami nemcsak a bőr, és a haj szépségének tesz jót, hanem az agyműködésnek is.
#7: Segít a krónikus betegségek legyőzésében
A cseresznyének tényleg nagyon sok pozitív hatása van, például polifenol tartalma miatt a krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében is segítségünkre lehet, ha megfelelő cseresznyét fogyasztunk, többek között a diabétesz, valamint az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti.
#8: Jó tápanyagforrás
Nagyon jó tápanyagforrás, amellett, hogy nagyon finom. Jól illeszthető a legtöbb diétás étrendbe is, mert magas a rosttartalma, és sok tápanyagot tartalmaz, bár viszonylag magas a cukortartalma is. Nagyon sokszínűen fel lehet használni, készíthetsz belőle például gyümölcsszószt chiapudingra, zabkására. Szárított formában granolába, fagyasztva pedig remek smoothie alapanyag.