Itt a nyár érik a cseresznye és a meggy, kezdetét veszi a magozás és a befőzés. Sokan egyszerűen csak kidobják a cseresznye- és meggy szárakat, mert nem tudják, hogy mennyi pozitív hatásuk van, és mi mindenre fel lehet használni ezeket a feleslegesnek tűnő növénymaradványokat. Mutatjuk, miért és hogyan érdemes felhasználni a cseresznye-, és meggyszárakat!
Számos pozitív hatása van a cseresznye-, és meggyszáraknak!
Sokan nem tudják, bevallom sokáig én magam sem voltam vele tisztában, hogy mennyi pozitív hatással bír a meggy és a cseresznye szára. Sokáig én is egyszerűen csak kidobtam a magozás után maradt szárakat, de ma már felhasználom, hiszen nagyon értékesek. Leginkább nyálkaoldó, köptető hatása ismert, már amennyire ismert persze, ami nemcsak hurutos köhögés esetén, hanem gyomor-és belek hurutos elnyálkásodásából származó diszpepszia, emésztési zavar kezelésére is használható, ehhez kapcsolódva még érdemes megemlíteni a gyenge salaktalanító, valamint a szintén gyenge hashajtó hatását is. De emellett vízhajtó, és gyulladáscsökkentő hatásai is van a cseresznye- és meggyszáraknak, aminek köszönhetően hatékonyan alkalmazható hólyaggyulladás, hólyaghurut, felfázás, vesemedence gyulladás, vagy akár kis méretű vesekövek esetében. Mindezek mellett megoldást jelenthet akár ízületi betegségek, reumás fájdalmak esetében is. Enyhén magas vérnyomás esetében is segíthet, persze a gyógyszeres kezelést nem váltja ki. Jót tesz a keringési rendszernek és a szívnek is a benne lévő anyagoknak köszönhetően.
Hogyan használható fel a cseresznye-, és meggyszár?
Most, hogy annyi mindent megtudtunk a cseresznye-, és meggyszár pozitív hatásairól, már csak egy kérdés maradt: még is hogyan lehet őket felhasználni, és fogyaszthatóvá tenni? A gyümölcsökből befőtt, lekvár, vagy éppen sütemény készül, de mi készülhet a száraikból? A cseresznye-, valamint meggyszárakat tea készítéséhez lehet kiválóan felhasználni. Mutatjuk is hogyan!
Tea készítése cseresznye-, és meggyszárból
Fontos, hogy ne nyers szárakat használjunk, mert akkor nem annyira hatékonyan érvényesülnek a pozitív hatások, másrészt pedig egy összességében zöld szerű főzetet kapunk. Miután megszárítottuk a cseresznye-, és meggyszárakat egyszerűen csak készítsünk belőlük egy 5-10 perces főzetet, nem kell nagy mennyiséget felhasználni, elég néhány csipet egy-egy csészéhez. A tea íze kellemes, egy nagyon picit fanyar., önmagában is fogyasztható, de ha valakinek nem ízlik, akkor természetesen lehet ízesítni is.
A cseresznye vagy a meggyszár a jobb?
Jogos a kérdés, bár a cseresznyét és a meggyet sokszor említjük egy lapon, hiszen egy kicsit hasonlóak, de azért két külön gyümölcsről van szó, az ízük is merőben eltér egymástól, a száraik hatása sem lehet ugyanaz. Az igazság az, hogy a meggyszár egy picivel jobb alapanyag, mert több értékes hatóanyag van benne, ráadásul minél sötétebb gyümölcs szára annál inkább igaz ez. A legjobb erre a célra tehát a feketére érő meggy szár, de azért nem kell megijedni, a világos színű cseresznyében is van hatóanyag!