A grillezés lehet, hogy könnyűnek tűnik, pedig egyáltalán nem az, hiszen rengeteg fontos tényezőre kell figyelni. Tudj meg mindent a grillezésről és alkalmazd ezeket a tippeket!
A grillezés elég egyszerű programnak mondható, azonban ha jobban belegondolunk, alapos előkészületeket igényel, hiszen nem csupán az ételekkel kell foglalkozni, hanem a kellékekre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni.
Az első nagyon fontos lépés, amire az emberek nem figyelnek eléggé az a grillező helyiség. Nem mindegy, hogy a kertben, vagy a teraszon alakítunk ki neki egy kis területet. Fontos, hogy közel legyen a konyha, valamint könnyen megközelíthető legyen a hely. Véleményem szerint a teraszon a leghangulatosabb és legkényelmesebb grillezni, ezért fontos a teraszburkolatra is figyelni. Az elsődleges szempont a tartósság ebben az esetben. A szakértől szerint az akác az egyik legtartósabb fafajta, ezért kültéren is egyre inkább alkalmazzák. Magyarországon még nem terjedt el annyira az akác felhasználása, ennek ellenére egy profi, megbízható csapat áll a rendelkezésedre, akik gyönyörű, tartós teraszburkolatokat készítenek. Tudj meg róla többet itt: Akácfa teraszburkolat
Egyre több fajta grillsütő áll a rendelkezésünkre, ezért nem olyan egyszerű eldönteni azt, hogy melyik a leginkább megfelelő számunkra. A grillsütő lehet faszenes, lávaköves, vagy elektromos. Mindenkinek más a véleménye, ezért érdemes jobban utána nézni annak, hogy kinek melyik a megfelelő, hiszen például a faszenes grillsütő speciális illatot és ízt biztosít az ételeknek, de sokkal hosszadalmasabb rajta a sütés. Ideális, ha a grillsütőnek van teteje, hiszen így a fedő alatt jobban megpuhul az étel. Erkélyekre, teraszokra egy hordozható grillsütő jó választás.
Grillezni csak úgy lehet igazán jól, ha mindent odakészítünk: a villát, sütőlapátot, és persze a húst, zöldségeket. A faszenes grillsütőt legalább fél órával előbb be kell gyújtani használat előtt.
A grillezés az ételkészítés egyik legősibb módja. A nyílt lángon sütés világszerte ismert és elterjedt konyhai technológia. Az évek során nem sokat változott ennek a sütésnek a technikája. A jó grillezéshez időre és türelemre lesz szükséged. A modern konyha alapjait több ezer évvel ezelőtt, a faszénkészítés módjával teremtette meg az emberiség. Három meghatározott módszere ismert a grillezésnek: a hagyományos grillezés, a broiling és a roasting.
A hagyományos grillezéskor a felszálló forró levegőt használjuk fel sütésre. A magyarok ősi eszköze, a rostély, ami egy lábakon álló, négyszögletes vasrács, és az alatta lévő parázs süti meg a húst. A faszén lényegesen könnyebben kezelhető a szakácsok számára.
A barbecue a grillezés egyik speciális formája. Ilyenkor a húsokat a parázs felett kell sütni, így egy kis füst is éri az ételt. Ez egy lassabb folyamat a normál grillezéshez képest. Az órákon át sütött hússzeletek, különleges, füstös ízvilágot kapnak.
A roasting, vagyis a nyárson sütés nem egyszerű, hiszen rendkívül sok tényezőtől függ a sikeressége. Mára már nem csupán húsokat szokás grillezni, a zöldségek mellett a gyümölcsök is rendkívül finomak ezzel a technikával elkészítve.
A broiling, a felülről lefelé grillezés, amihez speciális eszközökre van szükség.
Külső szemlélőként a grillezés egyszerűnek tűnhet, pedig korántsem az. A hozzá nem értő, amatőr szakácsok könnyedén elégethetik a finom fogásokat, és rágós, kiszáradt falatok kerülnek az asztalra.