Az eredeti recept az amerikai fahéjas csiga, de nekem az annyira nem ízlett, hogy őszinte legyek. Rengeteg helyen láttam, hogy Nutellával helyettesítik a fahéjas tölteléket ezért addig kísérleteztem az arányokkal, amíg tökéletes végeredményt kaptam. Most ezt osztom meg veletek is!
Íme az amerikai Nutellás csiga receptje:
HOZZÁVALÓK:
Nekem 16 darab jött ki belőle.
Tésztához:
• 570 g sima liszt (570 g a tésztához és 30 g a nyújtáshoz, de ez lehet több is)
• 80 g cukor (körülbelül 6 evőkanál)
(Én barnacukrot használtam, de porcukorral és kristálycukorral is tökéletes.)
• 1 csapott teáskanál só
• 30 g száraz élesztő
• 2 darab “M” méretű tojás
• 80 g vaj (körülbelül 6 evőkanál)
• 50 ml víz
• 220 ml tej
Töltelékhez:
• 120 g Nutella
• 1 evőkanál kakaópor
• 3 evőkanál barna cukor
• 1/2 teáskanál fahéj
Nutella máz a tetejére:
• 100 g Nutella (ízlés szerint)
• 35 ml tej
• 2 evőkanál porcukor
• 70 g mandula/ dió/ mogyoró ízlés szerint
TIPP: Én a máz helyett, vanília pudingot készítettem legutóbb, mert nekem ez túl édes volt ez a máz. Vagy esetleg csokis puding egy evőkanál nutellával, ha nem szeretnéd túl édesre.
ELKÉSZÍTÉS LÉPÉSEI:
1. Egy nagy méretű keverőtálba mérd ki az élesztőt, 500 g lisztet, a cukrot és a sót.
2. Mikrohullámú sütőben olvaszd meg a vajat, a tejjel és a vízzel együtt. Körülbelül 30-60 mp szükséges neki.
3. Add hozzá a vajkeveréket a száraz hozzávalókhoz, majd keverd össze egy fakanállal. Törd fel egy kis tányérba a 2 darab egész tojást és szintén add a tálban lévő alapanyagokhoz.
4. Apránként add hozzá a fennmaradó 70 g lisztet, de minden egyes hozzáadás után keverd a tésztát. Annyi liszt szükséges, ameddig a tészta elválik a táltól, tehát nem lesz “ragadós”.
5. Egy lisztezett nyújtódeszkára helyezd rá a lisztet és körülbelül 2 percig gyúrd folyamatosan, majd hagyd 15 percig pihenni.
6. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
7. Amíg a tészta pihen, keverd össze a töltelék hozzávalóit: a Nutellát, a barna cukrot, a kakaóport és a fahéjat.
8. Nyújtsd ki a tésztát körülbelül 0,5-1 cm vastagságúra, oszd el rajta a tölteléket, és a hosszú oldala felől tekerd fel.
9. Vágj körülbelül egyforma méretű tekercseket belőle, majd egy enyhén kivajazott tepsibe helyezd bele őket tetszés szerint.
10. Tedd be az előmelegített sütőbe a csigákat és körülbelül 20-25 perc alatt kész is.
Nutella máz elkészítése:
1. Keverd össze az összetevőket egy kisebb fazékba (nutella, tej, porcukor) és alacsony lángon/ fokozaton krémes állagúra készítsd el.
2. Hagyd egy kicsit hűlni, majd öntsd a kész csigákra és szórd meg az általad kiválasztott magvakkal.
TIPP: Ha te is pudinggal készíted el, akkor szintén várd meg, hogy kihüljön, és csak utána öntsd a kész csigákra.
Kalória: 350 kcal