notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Nézd meg, hogy hogyan készül a tökéletes almachips!

hirdetes

Így készül a tökéletes almachips

LK

Egyre többen igyekeznek egészségesen étkezni, sokakat azonban még mindig visszatart az a téves elképzelés, miszerint választaniuk kell a finomságok és a tápláló ételek között. Habár az e két kategória közötti átfedést többnyire a természetes alapanyagokból készült csemegekeverékek képviselik, ezek általában árban már kevésbé tűnnek egészségeseknek.

Nézd meg, hogy hogyan készül a tökéletes almachips!

A kérdés tehát az, hogy miként vihetjük be a szervezetünkbe a szükséges ásványi anyagokat és rostokat anélkül, hogy bankot kellene robbantanunk. A válasz egyszerű: csináld magad ropogtatnivalók, például almákból!

Az almák jótékony hatásait senkinek sem kell bemutatni, hiszen ezek a gyümölcsök az egészséges táplálkozás univerzális jelképeivé váltak az évtizedek során. Az almák rendkívül sok formában fogyaszthatók, amelyek között sok kevésbé ismert, mégis egészséges és egyszerűen elkészíthető is szerepel.

Így készül az almachips

A legtöbb recept az almaszeletek sütőben való kiszárítását „sütésként” emlegeti. Fontos azonban megjegyezni, hogy a cél nem a kisütés, csupán az almaszeletek kiszárítása.

Az almákat ősszel érdemes beszerezni erre a célra. Érdemes keményebb fajtákat választani, mert ezeket könnyebb leszeletelni és kiszárítani. A ’Fuji’ és a ’Gala’ almák a legédesebbek közé tartoznak, míg a ’Granny Smith’ változat a savanyúbb kategóriába tartozik. Az édesebbek közé sorolható még a ’Pink Lady’ és a ’Honeycrisp’ változatok.

hirdetes

Amire szükséged lesz:

  • Egy almaszeletelőre
  • Egy nagyon éles késre
  • Egy vágódeszkára
  • Sütőlapokra
  • Sütőpapírra vagy szilikon sütőlapokra
  • Egy hűtőrácsra
  • Egy időzítőre
  • Egy sütőhőmérőre, vagy állítható hőfokú sütőre
  • Tárolóra a kész chips számára
  • Valamilyen fogóra, amivel megfordíthatod az almaszeleteket
Nézd meg, hogy hogyan készül a tökéletes almachips!

Hozzávalók:

Fél vagy egész alma per fő per adag – lényegében ennyi az egész. Az almaszeleteket tetszés szerint ízesítheted őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, szegfűborssal, gyömbérrel, finomszemű cukorral vagy citromlével. Továbbá szükséged lehet még 500 ml vízre is.

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 95-120 °C-ra.
  2. Mosd és szárítsd meg alaposan az almákat.
  3. Távolítsd el az összes címkét (ha vannak), mielőtt felvágnád őket.
  4. Vágd le az almák tetejét és alját.
  5. A szeletelő vagy egy éles kés segítségével szeleteld fel az almákat a lehető legvékonyabb szeletekre. Minél vékonyabbak a szeletek, annál jobb lesz a végeredmény.
  6. hirdetes
  7. Távolítsd el az összes magot, mielőtt a szeleteket a sütőlapra helyeznéd. Egy-egy alma nagyjából 8 szeletet kell hogy adjon.
  8. Bélelj ki egy sütőlapot sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal, majd helyezd rájuk a szeleteket.
Nézd meg, hogy hogyan készül a tökéletes almachips!

Innentől kezdve nincs igazán megkötve, hogy mennyi ideig kell a sütőben hagynod az almaszeleteket. A kiszárítás ideje függ attól, hogy milyen vastagok a szeletek, mekkora az almák nedvtartalma, illetve hogy te milyen ropogósan szereted az almachipset.

Érdemes többféle módszerrel kísérletezni hogy kiderítsd, számodra mik adják a legjobb eredményeket. A cél minden esetben az, hogy a sütő melege kiszárítsa a szeleteket.

Ha igazán beleszeretsz az almachipsbe, és szeretnél rendszeresen csinálni, vagy más gyümölcsökkel is megpróbálkozni, akkor esetleg befektethetsz egy külön erre a célra készített gyümölcsszárító konyhagépbe is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Salgó polc

Salgó polc Minden, ami a salgó polc. A salgó polc az egyik legjobb és legerősebb polc... Tovább

A triád, azaz a komplementer hármas színpárok jelentése

A triád esetében a színkört harmadolva kaphatunk nagyon meghökkentő, mégis passzoló... Tovább

Tovább a lexikonra
Háztartás