Mami isteni almás pitéje
Ami kelleni fog az isteni rácsos almás pitéhez
Ez egy olyan recept, aminek az elkészítését élvezni kell. Nem szabad elsietni, mert akkor nem lesz olyan finom. A legjobb az, ha valamelyik családtagunkkal, szerettünkkel együtt készítjük el.
Mire lesz szükséged a tésztához?
A pite tésztájához:
- 50 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 0,5 csomag sütőpor
- 25 dkg vaj
- 1 közepes citrom reszelt héja
- 2 db M-es méretű tojás
A mennyei almás töltelékhez
- 1,5 kg reszelt alma (mi néha nagyobb almadarabokat is teszünk bele)
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 10 dkg házi, savanyú baracklekvár
- 5 dkg alaposan megdarált dió
A rácsok kenéséhez
- 1 tojás sárgája
- 1 ml tej
- 1 tk porcukor
Így készítsd el a Mami isteni almáspitéjét
A lisztet, a porcukrot, a sót és a sütőport összekeverjük, majd szépen apró darabokra morzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat, és ezt is a tésztába keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is. Az egészet könnyű tésztává dolgozzuk össze, majd pihentetjük a hűtőben fél, háromnegyed órát.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A lereszelt almára szórjuk a vaníliás cukrot és a fahéjat, majd a savanyú baracklekvárt és a finomra darált diót. A tésztát kinyújtjuk, 2/3 és 1/3 részre szedjük, a 2/3-ával kibélelünk egy kivajazott tepsit, de úgy, hogy a széle picit túlnyúljon a tepsi szélén, így lesz pereme a süteménynek. Mehet bele a töltelék, majd a tészta egyharmadát sodorva berácsozzuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 28-30 percig sütjük. Sütés előtt tojással kenjük meg a rácsokat, sütés után pici tejjel, majd megszórjuk porcukorral, miután kihűlt. Egészségetekre!