Amikor karácsonyi süteményeket válogatunk az ünnepi asztalra, akkor nemcsak a hagyományos magyar karácsonyi sütemények között érdemes válogatni, hanem más nemzetek receptkönyveit is érdemes nyitogatni, mert bizony olyan finomságokra lehet lelni, mint az olasz amaretti keksz.
Amaretti, vagy mandulás habcsók
Az olasz konyhát világszerte nagyon sokan imádják: mennyei tészták, húsok, friss zöldségek, jó borok, isteni kávék, és persze a süteményekről se feledkezzünk meg! Ha olasz konyháról van szó, akkor a legtöbbeknek rögtön a pizzák és a tészták jutnak eszükbe, pedig a világ egyik legismertebb gasztronómiája ennél sokkal többet tud. Érdemes kicsit mélyebben beleásni ebbe a konyha tudományba magunkat, mert nagyon kellemes fogásokat lehet találni. Egyszerű, de annál nagyszerűbb finomságokat lehet készíteni, ilyen az amaretti is. Könnyed, mandulás habcsók, ami a karácsonyi asztaon is megállja a helyét…néhány percig, mert bizony nagyon gyorsan elfogy.
Ilyen a mennyei amaretti keksz
Egy aprócska kis keksz, ami habkönnyű, és nagyon ízletes. Az elkészítésében semmi nehézség nincs, de az elfogyasztásában annál több varázslat. Tényleg nagyon egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni, és a házi verzió sokkal finomabb, mint a bolti! Nézzük is a receptet!
Hozzávalók az amaretti kekszhez
150 g édes mandula
50 g keserű mandula
225 g kristálycukor
2 tojásfehérje
1/2 teáskanál mandulaaroma,
porcukor a szóráshoz
Az amaretti keksz elkészítése
Az amaretti keksz elkészítéséhez első lépésként melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra, majd a mandulákat dobjuk 1-2 percre forrásban lévő vízbe, kivéve csepegtessük le, és húzzuk le külső héjukat. Ha ezzel megvagyunk, akkor tegyük őket tepsire, és hagyjuk kiszáradni a sütőben, erre körülbelül 10-15 perc időre van szükség a sütő teljesítményétől függően, de vigyázunk, vegyük ki, mielőtt megbarnulnak. Konyhai mixerben daráljuk le a mandulákat cukor felével. A tojásfehérjéket verjük lágy habbá, adjuk hozzá a maradék cukor felét, tehát az összes negyedét és verjük keményre. Keverjük hozzá a többi cukrot, a vanília- és a mandulaaromát és a mandulákat. Nyomjuk ki a kapott keveréket dió nagyságú körökben. Finoman szórjuk meg porcukorral, és hagyjuk állni 2 órán keresztül. Mielőtt lejár a két óra, kapcsoljuk be újra a sütőt, és állítsuk 180 °C-ra, majd süssük meg a kekszeket. Körülbelül 15 percig kell sütni, egészen addig amíg halványan aranyszínűek lesznek. Vegyük ki a sütőből, és fémrácson hagyjuk kihűlni. Ha kihűltek, tároljuk őket jól záró dobozban, amíg nem kerül terítékre. Akár ajándékba is tökéletes lehet!