Bár mostanában nem igazán van strandidő, hol esik, hol pedig még jobban esik, tagadhatatlanul beköszöntött a nyár, amit nem is lehetne mással megünnepelni, mint egy hamisítatlan strandos lángossal, amiért most nem is kell a strandig mennetek. Elhoztam nektek az eddigi legjobb lángos receptet, amit próbáltam, tényleg olyan, mint a part menti lángosozókban, próbáljátok ki ti is!
Mi is az a lángos?
Mielőtt belevágnánk a lángos sütésbe, beszéljünk kicsit magáról a lángosról. A lángos a magyar konyha egyik kiemelkedő étele, külföldi turisták a gulyás mellett ide érkezve azonnal a lángost keresik. A Balatoni nyaralás elengedhetetlen kelléke, ez a lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye, amit annyiféleképpen lehet ízesítni, a hagyományos fokhagymás, tejfölös, sajtos kombinációkon túl már egyéb modern, formabontó megoldások is születtek, amiket érdemes azért egyszer kipróbálni, de szerintem az eredeti a legjobb, a lángosra nem való paradicsomszósz, gomba, de édesség sem! A lángos körülbelül a kenyérrel egy idős, hiszen összetételük hasonló, csak elkészítési módjuk tér el. De nézzük is a strandos lángos receptjét!
A lángos története
A lángos, langal(l)ó vagy kenyérlepény valószínűleg a kenyérrel egyidőben keletkezett, hiszen a kenyér dagasztására használt teknő kaparékából az is kenyértésztából készült. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence elülső részében sütötték. A kenyértészta dagasztóteknőben készült és az oldalára tapadt kenyértészta maradékaiból lapos lepényeket formáztak, és a kenyérsütés után a még parázsló kemencében megsütötték. Kenyeret a régiek általában 5-7 naponta sütöttek és vele egy időben készült a lángos is, úgyhogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották. Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel viszonylag jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. Azóta a lángost zsírban, vagy újabban már növényi olajban sütik ki.
Magyarországon, és magyarlakta vidékeken az utcai árusok egyik jellegzetes terméke. Ausztriai vidámparkokban is kapható. Magyar hatásra terjedt el ott és Csehországban. A bécsi Práterben gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni. A hagyományos kenyérlángoson kívül (ami liszttel, élesztővel és vízzel készül) krumplislángos is készíthető, amit nyers, reszelt burgonyával vagy krumplinyomón átnyomott főtt krumplival is készítenek. Újabban világszerte terjed, már Ausztráliában és Új-Zélandon is ismerik és árulják.