A babkát sokan szeretjük, de általában püspökkenyér formában sütjük és a csokis változat a legelterjedtebb. Ha viszont fokozni akarjuk az ünnepi hangulatot, akkor mindenképpen ezt a csillag alakút süssük meg, áfonyás-marcipános ízben! A marcipán nem tolakodó, éppen, hogy csak ott van, nagyon kellemessé és ünnepivé varázsolja a süteményt, melyet tökéletes kiegészít az áfonya enyhén fanyarkás íze.
Hozzávalók
Tészta:
• 250g liszt
• 2 tk keményítő
• 12,5 g élesztő
• 100ml tej
• 3ek cukor
• 1 tojás
• 30g vaj
Töltelék:
• 150g áfonya
• 60g cukor
• 1ek citromlé
• 12g keményítő
• 3 ek hideg víz
• 100g marcipán
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos 1 evőkanál cukros tejben. A többi hozzávalót egy tálba mérjük, ráöntjük a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk. 5 percet dagasztjuk géppel, majd lefedve kelesztjük (lágy tésztát mindig hűtőbe teszek). Addig elkészítjük a tölteléket: az áfonyát, cukrot, citromlevet felforraljuk, majd a vízzel elkevert keményítővel besűrítjük és kihűtjük (lehet plusz 1 evőkanál víz kell neked hozzá, legyen csomómentes).
Tipp:
• lapos tányér nagyságúra nyújtottam, ha szeretnéd vágás előtt méretre vághatod
• ha túlkel a tészta, sütőben még nő a térfogata, és nem lesz szép csillag formája hanem egybefolyik
• bármilyen töltelékkel készítheted, (fahéj, kakaó, dió, mák, lekvár stb.) ha nutellával kened meg, vágás előtt tedd fél órára a hűtőbe, hogy megkössön és formázáskor ne másszon ki belőle!
Forrás: Suga Paulina