Ezért az ínycsiklandó babos csülkös ételért még Bud Spencer is rajongana, pedig most egy igazi magyar, fűszeres, "anyám add el a házat" receptet hoztunk nektek!
Ez nem mexikói vagy spanyol recept, ez a babos csülök étel egy igazi magyar, fűszeres recept most! Én elkészítettem már párszor és rá kellett jöjjek, hogy sokkal jobb, mint például egy eredeti chilis bab! Ami feldobja igazán ezt az ételt, az pedig nem más, mint a csülök! Az egész család imádja, és amióta először elkészítettem, azóta a gyerekeknek is ez lett a kedvenc ételük :)
Most lássuk milyen hozzávalók kellenek:
Babos, csülkös pörkölt
Szárazbab, néhány sertésköröm, egy párolt füstölt csülök kockára vágva, vöröshagyma, sertészsír, pirospaprika, köménymag, bors, só, kevés paradicsom sűrítmény (vagy egy-két kanál konzerv lecsó)
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk.
A főzés napján először a pörkölt alapot készítjük el. A szokásos módon vöröshagymát vágunk kockára, kevés sertészsírra dobjuk és átlátszóra pároljuk. Pirospaprikát szórunk hozzá, majd kevés vízzel felöntjük és jöhet a fűszerezés: só, bors, lecsó, vagy paradicsom sűrítmény, köménymag. Jól kiforraljuk (ez kb 15 perc) Ezután a félbevágott, darabolt körmöket és a kockára vágott párolt, füstölt csülköt is hozzátesszük.
A beáztatott babot kevés vízben felforraljuk, majd a húsra szedjük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fél óráig együtt főzzük. Közben befűtünk a sütőbe és előkészítjük a cseréptálat. Ha szükséges, vízben megáztatjuk ha mázas, akkor az áztatás elmarad. A babos pörköltet a cserépedénybe töltjük, fedjük és a sütőben 2,5-3 órán át lassan, kb 180 C-fokon (nem légkeverős gáztűzhely) sütögetjük. Közben egyszer-egyszer ránézünk, kevés vízzel pótoljuk, amit elfőtt. Nem szabad túl hígnak lennie. Jó étvágyat hozzá!
Forrás: tudasfaja.com