Olyan kellemes kint ülni egy nyári estén vacsora közben, nem igaz? Ha szeretnéd szabadtéri étkezéseidet új szintre emelni, készítsd el ezt a beépített italhűtőt!
Olyan kellemes kint ülni egy nyári estén vacsora közben, nem igaz? Ha szeretnéd szabadtéri étkezéseidet egy új szintre emelni, akkor szerelj egy hűtőtálat asztalod közepébe. Ezzel a módszerrel szinte bármelyik kültéri asztalt átalakíthatod, csak figyelj oda, hogy ne legyenek útban a szerkezeti elemek – mint például egy merevítőléc.
Szükséges anyagok és eszközök:
Egy kinti asztal
Dekopírfűrész
Munkavédelmi szemüveg
Tál
Fúrógép
Festék
Szigetelőanyag
1. Mérd le az asztalt és a tálat
Mérd le az asztallap pontos méreteit és válassz olyan tálat, ami kényelmesen elfér a rendelkezésre álló helyen. Válassz olyan tálat, aminek karimája van, az segít majd a helyén tartani a beszerelés után. Az asztalba vágott lyuknak meg kell egyeznie a tál belső átmérőjével, ezért inkább ezt mérd le, és ne a karimától-karimáig húzódó távolságot. Példánkban egy 70cm-es asztalunk van és egy 36cm átmérőjű rozsdamentes acél tálunk, tehát összesen 18cm marad mindkét oldalon, ahol a könyökök megpihenhetnek.
Lapozz egyet a további lépésekhez!
2. Jelöld ki a lyuk körvonalát
Mivel a tál belső átmérőjére van szükséged, nem fordíthatod szimplán fejjel lefelé azt, hogy aztán körberajzold. Egy 36cm-es átmérőjű lyuknak 18cm-es sugara van. Ennek pontos kimérésére egy megfelelő méretű körzőre lesz szükséged. Ha ilyened nincs, akkor könnyedén készíthetsz egyet egy lécből, amelyen két lyukat kell fúrnod 18cm-re egymástól. Az egyik lyukba egy csavarhúzót durva rögzítheted „körződet” az asztal közepén, míg a másikba egy ceruzát dugva meghúzhatod a tökéletes méretű kört.
3. Vágd ki a kört
A megrajzolt kör belső szélébe fúrj egy akkora lyukat, amin átfér a fűrészed. Dugd be a fűrészt a lyukba és kezdd el kivágni a kört. Mivel egy nem túl szűk alakzatról van szó, így nem lesz túl nehéz követni a vonalát, persze ennek ellenére fontos, hogy odafigyelj és ne kapkodd el. A fűrészeknek általában van egy jelölésük, ami azt mutatja, hogy a penge hol lesz vágás közben – ezt hagy figyelmen kívül, mert csak egyenes vonalakra vonatkozik.
Figyelj oda a pengére, miközben a vágást végzed és tartsd pontosan a kijelölt vonalon. Itt fontos a munkavédelmi szemüveg használata a szálló fűrészpor elleni védelemhez. Ha kell járd körbe az asztalt és abból a szögből végezd a vágást, ahonnan a legjobban hozzáférsz. Miután a kivágott fadarab kipottyan az asztalból, próbáld bele a tálat a lyukba.
Lapozz egyet a további lépésekhez!
4. Festés és szigetelés
Az asztal színétől függően a festésre talán nem lesz szükséged, de szigetelned minden esetben kell. Most vágtad át a fa vízálló részét és láthatóvá vált a nyers, kezeletlen fafelület a vágás mentén. Ez a rész könnyedén a víz és nedvesség áldozatává válhat, megrövidítve ezzel asztalod élettartamát. Vigyél fel tehát három réteg poliuretánt erre a nyers felületre.
5. Helyezd be a tálat, a jeget és az italokat
Miután a szigetelőanyag megszáradt, itt az ideje a tál és a belevalók behelyezésének. Jöhet a jól megérdemelt jéghideg frissítő a jól végzett munka jutalmául!
Fotók: www.doityourself.com