Te is imádod a gofrit? Akkor ezt a receptet ki kell próbálnod! Ez a legtökéletesebb Belga gofri recept, amit valaha próbáltál!
Hozzávalók (10 db gofrihoz):
- 180ml tej
- 1 evőkanál élesztő
- 1 evőkanál világosbarna lágy cukor (vagy több, ízlés szerint)
- 245g liszt
- 1 evőkanál kukoricaliszt vagy polenta (vagy 1 evőkanál sima liszt)
- Fél evőkanál só
- 240ml író
- 6 evőkanál olvasztott vaj
- 1 nagy tojás, felverve
- Olaj
Melegítsük fel a tejet egy kisebb edényben (használhatjuk akár azt is, amiben korábban a vajat megolvasztottuk). Keverjük bele az élesztőt és egy csipetnyit a cukorból, majd hagyjuk melegedni míg a felszínen apró buborékok jelennek meg. Eközben a maradék száraz hozzávalókat öntsük össze egy külön edényben, egy másikban pedig az írót, olvasztott vajat és a tojást.
Ha kész, az élesztős tejet öntsük az előbb összekevert folyékony hozzávalókra, majd az egészet a száraz hozzávalókra. Öntés közben folyamatosan kevergessük, hogy jobban összekeveredjenek a hozzávalók. Lazán fedjük le a keveréket és hagyjuk szobahőmérsékleten összeállni egy órán keresztül, vagy akár egész éjszaka.
Gyújtsunk gyenge lángot a sütőben, hogy melegen tartsuk a gofrikat (hacsak nem szeretnénk azonnal frissen tálalni őket). Egy kevés olajjal kenjük be a gofrikészítő sütős felületét majd melegítsük fel azt. Öntsünk be annyi tésztát, hogy a sütőfelület alját eltakarjuk fele, majd egy spatulával egyengessük szét. Vegyük lejjebb a gofrikészítő hőfokát majd zárjuk le. Süssük a gofrit 45 másodpercik, vagy addig, amíg aranybarna nem lesz az alsó oldala, majd fordítsuk meg és ismételgessük 4 percen keresztül míg másik oldala is aranybarna és ropogós nem lesz.