Ez a csomagolóanyag helyettesítheti az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokat, zacskókat és a frissen tartó fóliákat is! A biocellulóz segítségével megszűnhet a műanyag hulladék a világban!
Mezőgazdasági hulladékből előállítottak egy újfajta növényi anyagot, a biocellulózt, ami a jövőben akár helyettesítheti a környezetünkre rendkívül káros műanyagcsomagolásokat. Természetesen ez teljes mértékben környezetbarát módszer, mivel minden része lebomlik.
A biocellulózt egy lengyel cég fejlesztette ki, Roza Janusz ötlete alapján, Josh Brito környezetvédelmi szakmérnök segítségével.
Biocellulóz helyettesítheti a műanyagot a jövőben!
Az impressmagazin.hu szerint a „feltalálók” legfőbb célja az volt, hogy végre előállítsanak valamit, ami helyettesítheti majd az egyszer használatos műanyagokat, például a zacskókat és frissen tartó fóliákat. Ezenkívül pedig, hogy a mezőgazdaságban felhalmozódó feleslegtől is megszabadítson minket.
Az anyagot a helyi mezőgazdasági hulladék feldolgozásával állítják elő, úgynevezett fermentációs eljárással. Josh Brito elárulta, hogy például a piacokon megmaradó, akár selejtes növényi felesleget, illetve a szüreti időszak után megmaradt fürtöket, leveleket, növényszárakat remekül fel tudják használni a biocellulóz előállításhoz.
A biocellulóz felhasználása
A kapott anyag, elsősorban a gyümölcsök, zöldségek tárolására, illetve az ételek frissen tartására alkalmas csomagoló.
Hogyan készül a biocellulóz?
A folyamat természetesen laboratóriumi körülmények között, ellenőrzés mellett zajlik.
Először készítenek egy speciális keveréket cukorból, Kombucha-teából és már szerves anyagokból. Ezt az elegyet hozzáadják a biohulladékhoz, mely ezután elkezd erjedni. Ezt követően először kocsonyás állagúvá változik, majd teljesen megszilárdul. Körülbelül 2 hétre van szükség, hogy létrejöjjön a biocellulóz.
Bár elsőre talán kissé megosztó, az élő biocellulóz, mint csomagolóanyag, de alacsony PH értékének hála, akár fél évig is felhasználható. Miután pedig már nincs rá többé szükségünk, a többi zöldséggel és gyümölccsel együtt mehet a komposztba, hisz 100%-osan lebomlik és a környezetet sem terheli.