A kellemes meleg, nyárias időben érdemes minél többet a szabad levegőn tartózkodni. Ez nem csak a pihenésre vonatkozik, hanem például az étkezésre, sőt az ételkészítésre is. Az udvarral rendelkező házakban lehetőség van a szabadban való ételkészítésre, a bográcsozásra. Nem kell hozzá sok előkészület és felszerelés, így könnyen házilag is elkészíthetjük a tűzrakóhelyet.
A tűzrakóhely
Első lépésként a tűzrakóhelyet kell megcsinálni. Létezik egy nagyon egyszerű változat, ami ugyan nem tesz jót a közvetlen földnek, de abszolút gyorsan elkészíthető. Nincs is másra szükség hozzá, mint kövekre. A tűzrakohelyet, kerítsük körbe nagyobb kövekkel, jó sűrűn. A kör közepén pedig ássunk egy kicsit lejjebb, nem kell sokat, csak a tűz terjedésének valószínűségét kell vele csökkenteni. Mivel a tűz, és a parázs közvetlenül a talajjal érintkezik, ezért a tűzrakóhely megszüntetése után is ott marad egy kiégett rész. Ha biztosabbra akarunk menni, vagy egyszerűen egy esztétikusabb tűzrakóhelyet szeretnénk, akkor használjunk téglát, vagy betont. Így nem csak a tűzet szeparáljuk el teljesen, hanem a földben sem teszünk nagyobb károkat.
Gyakran használt tűzrakóhely
Ha nem csak néhány alkalommal bográcsozunk, vagy szeretünk az udvaron pihenni, étkezni, akkor alakítsuk ki rendesen a tűzrakóhelyet. Nem csak a téglából, vagy betonból készült kör legyen a közelben, hanem tegyünk oda padokat, székeket valamilyen formában. Akár a természetből is szerezhetünk stílusos ülőhelyeket, mint egy farönk. De a padok, vagy a kényelmes székek használata is ugyanúgy feldobhatja a kertet.
A bográcsozás
Ha megvan a tűzrakóhely, akkor már csak egy bogrács felszerelésre van szükség. Ez egy három lábon álló általában vas tartóállványból ás, amire egy kondért akaszthatunk fel. Ha a lábak stabilan állnak, már kezdhetjük is a szabadtéri főzést. A bográcsozás nem jár akkora hellyel és munkával, mint amilyen finom fogások készíthetők benne. Bátran állíts te is fel egyet a kertben!