A legtöbb ember először az ételre gondol, ha kimondjuk, hogy olasz. Ami nem véletlen, hisz az olasz konyha a világ legjobbjai között van, egyszerűségében rejlik nagyszerűsége. Az olaszok szívvel-lélekkel főznek, sütnek, az étel náluk egy költemény: ez pedig szépen meg is mutatkozik a fenséges ízekben. Köztudottan szeretik a nagyon édes péksüteményeket, náluk a reggeli legtöbbször azzal indul, természetesen egy espresso kíséretében. Most elhoztuk nektek a bombolini receptjét!
Mi is az a bombolini?
A bombolini egy pihe-puha, szinte légies kelt tésztájú töltött fánk, ami a magyaros szalagos fánknál picit tömörebb, de rugalmasabb. Az olaszok imádják mindenféle földi jóval megtölteni: vaníliakrémmel, pisztáciakrémmel, csokival, nutellával, lekvárral vagy citromos krémmel is. Ha nem lenne elég ez a kalóriamennyiség, a kisült fánkokat beleforgatják egy jó adag fahéjas cukorba. Mindenkinek legalább egyszer ki kell próbálnia!
Hozzávalók a bombolinihez
18 db fánkhoz
Tészta:
• 500 g liszt
• 25 0ml langyos tej
• 25 g friss élesztő
• 100 g cukor
• 2 tojás
• 40g puha vaj
• vanília
Krém:
• 3 ek liszt (nekem 48g volt)
• vanília
• 5 tojás sárga
• 100 g cukor
• 20 g puha vaj
A tejben kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a tálban lévő liszthez és cukorhoz öntjük, elkezdjük összedolgozni. Közben hozzáadjuk a tojást, vajat, vaníliát, és géppel 5 percig dagasztjuk, de természetesen a kezünkkel is lehet, csak akkor picit tovább tart. Lágy tésztát kapunk, minimális liszttel összeterelgettem, és kelesztettem duplájára (nem tudom kinél hány fok van, 1-1,5 óra kb.). Vaníliakrémhez a lisztet, cukrot, tojássárgáját elkeverjük, kis tejjel csomómentesre dolgozzuk. Amikor a többi tej a vaníliával felforrt hőkiegyenlítünk, és készre főzzük a krémet. Félrehúzzuk, vajat hozzáadjuk, elkeverjük, és lefóliázva kihűtjük. A megkelt tésztát szétosztjuk, gömbölyítjük, és enyhén olajozottot sütőpapírra tesszük(a legjobb módszer ha kicsi négyzeteket vágtok a sütőpapírból, pont akkorát, amin elfér egy fánk). Olajozott folpackkal lefedjük, és újból kelesztjük duplájára. 170 fokos olajba beletesszük a kis sütőpapírral együtt, majd kihúzzuk a papírt, és fedő alatt lassan megsütjük, majd forgatjuk. Papírra szedjük ki, hogy ne szívja magába az olajat. Miután kihűlt fahéjas cukorba forgatjuk, fakanállal szúrunk bele egy „alagutat” és habzsákból betöltjük a a vaníliakrémmel.