Borbás Marcsi egy nagyon kedvelt gasztro közszereplő, aki rendkívül otthonosan mozog a konyhában, számtalan hasznos trükkje van a háziasszonyok számára. Most megmutatja nektek hogyan kell igazi eperlekvárt és szörpöt készíteni házilag!
Borbás Marcsi nagyon kedvelt közszereplő. Többek között főzőtudománya miatt is vált híressé, most pedig ismét a gasztronómiai tudását csillogtatja meg, sok-sok háziasszony legnagyobb örömére.
A megannyi szakácskönyv mellett, amit már kiadott, szép számú hazai és külföldi receptet tesztelt már nagy sikerekkel.
Mivel beköszöntött az év egyik legédesebb időszaka, az eperszezon, így legújabb videójában házi eperlekvárt és szörpöt segít nekünk elkészíteni. Érdemes megtekinteni, hisz’ rengeteg jó tanáccsal ellátja nézőit.
Lássuk most mi kell az eredeti eperlekvár és szörp elkészítéséhez:
Az elkészítéshez 3 kg eper és kb. 33 dkg cukor szükséges.
Most lássuk hogyan készül:
1.Tisztítsuk meg jó alaposan az eperszemeket, majd vágjuk félbe őket.
2. Az eprekhez adjunk 30 dkg cukrot. (kilónként 10 dekát)
3. Jól dolgozzuk bele a cukrot az eperbe, majd hagyjuk állni kicsit.
4.Miután levet eresztett, azt leszűrjük. A leszűrt léből lesz a szörp.
5.Az epret feltesszük főni 3 dkg cukorral.
Amíg a lekvár fő, foglalkozhatunk a szörppel.
Na de vissza a szörphöz!
Ízlés szerint teszünk bele citromot és még cukrot, mennyiségtől függően. Semmiképpen ne fogjuk vissza a sav hozzáadást, jó bátran adjunk hozzá ebből is. Marcsi szavaival élve, „akkor az igazi, ha olyan a színe, mint a vér!”
Semmiképp se feledkezzünk el a lekvárról, míg a finom szörpöt készítjük.
Ízléstől függően készíthetünk szép nagy eperszemekkel teli lekvárt, de „jam”-szerű, turmixolt eperből készültet is.
Ha szeretnénk kicsit megbolondítani és feldobni a házi eperlekvárunkat, ízesíthetjük még egy kis mentával vagy akár ibolyával is.
A recept pontos befejezéséért és további szuper tippekért nézd meg a videót magad!