notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezeket a cserepes fűszernövényeket válaszd a lakásba!

hirdetes

A cserepes fűszernövények gondozása

Király Réka, NA

Sajnos nem mindenkinek adatok meg egy kisebb-nagyobb kertecske, ahol kedvére termelheti az illatos, majd ízletes fűszernövényeket. Van, akinek csak egy kis balkon jut és van, akinek csak egy ablak a fűszertermesztésre. Azonban még így sem kell lemondani a növényekről, csak tudni kell, hogyan gondozzuk őket. Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb fűszernövényeket és most bemutatjuk, hogyan kell gondozni őket:

Így gondozd a cserepes fűszernövényeket a lakásban

Bazsalikom

 
A bazsalikom eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett.
A bazsalikom a meleg, félárnyékos helyeket kedveli, ezért érdemes úgy elhelyezni a lakásban, hogy ne érje folyamatosan a nap.
 
A kertben vagy balkonon olyan helyre tedd, ahol nem éri a szél. Ha nem palántát veszel, hanem ültetni szeretnél, akkor barna homoktalajba ültesd el a magokat március-április környékén, majd május elején már használhatod is a főzéshez. 
A nyári melegben rendszeres öntözést igényel. Télen is tartsd melegebb helyen, ugyanis 10 fok körüli hőmérsékleten már leáll a növekedése.
 

Oregánó

 
Az oregánó, vagy más néven szurokfű igen nagy múltra tekint vissza. Először a görögök használták a történelem során – a mitológia szerint az oregántó Aphroditénak köszönheti az emberiség, ugyanis ezzel akart egy kis boldogságot csalni az emberek arcára.
hirdetes
 
hirdetes
Napjainkban egyre többen vásárolnak cserepes oregánót – ami aztán gyorsan a kukában landol, ha nem találjuk meg számára a megfelelő helyet. Az oregánó ugyanis szereti a tűző napot, ám sokan nem merik kitenni – így viszont elszáradhat. Ha tehát egy panel tetején lakunk, ahová mindig besüt a nap, nyugodtan hagyjuk ott az oregánót. A rendszeres locsolásról itt se feledkezzünk meg.
 
Az oregánó fűszer sokkal intenzívebb ízekkel rendelkezik, mint a cserepes változat – így ha élő növényt használsz főzés során, kétszer annyi oregánót tegyél az ételekbe!

Rozmaring 

 
A rozmaring a Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt. A honfoglaló magyarok a Pannóniában élt népektől vették át.
Napos, nem túl nedves, mésztartalmú homokos talajokat kedveli. A rozmaring egy évelő, de nem télálló növény; ezért világos, nem túl meleg helyen cserépben teleltethető át. Szaporítható tőosztással, de hamarabb lesz szedhető rozmaringunk, ha a 8–10 leveles hajtások csúcsait nedves homokban gyökereztetjük.
 
Másik módszer, ha 10–15 cm hosszú hajtásairól, az alsó leveleket eltávolítjuk, egy pohár vízbe állítjuk, a gyökérkezdemények megjelenése után pedig nedves homokba ültetjük.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Utazás

Bár az utazás fogalma mai értelemben alapvetően egy vagy több személy... Tovább

Ecet

Az ecetsav, más néven etánsav, szerves vegyület, képlete CH3COOH. Könnyen felismerhető, mert... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert