A legomlósabb csülök, amit valaha kóstoltam, ez alár ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. De ha ezt sütöd hétvégére, akkor biztosan mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját!
Nincs is jobb magyar étel, mint egy istenien elkészített csülök, aminek húsa omlós, bőre pedig keményre sült. A következőkben egy olyan receptet mutatunk nektek, ami nem megszokott, hagyományos ízeket tartalmaz, de ettől lesz különleges. Ha egyszer megcsinálod, akkor ezután mindig így fogod majd elkészíteni. Annyira finom lett, hogy nálunk hatalmas sikere volt, és még ünnepekkor is megállja a helyét az asztalon! Sőt a család nem csak különleges alkalmakkor követeli, egy egyszerű hétvégén is meg kell csinálnom, mert annyira szeretik, hogy mindig meg tudnák enni. :)
Hozzávalók:
1 db disznó csülök (800- 1000 g),
5-6 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál őrölt fekete bors,
1 kiskanál méz,
1 evőkanál majonéz,
1 kis kanál mustár,
1 teáskanál ételízesítő.
Elkészítése:
Tisztítsuk meg a csülköt egy késsel, mossuk meg jól és szárítsuk meg. Egy papír törlőkendőt is segítségül vehetünmk, amivel felitatjuk a vizet a húsról. Csináljunk néhány mélyebb vágást a csülök bőrén és tegyük bele a félbevágott fokhagymagerezdeket. Dörzsöljük be a csülköt sóval, borssal ízlés szerint és tegyünk rá ételízesítőt ha szeretjük. Keverjük össze a majonézt a mézzel és a mustárral, kenjük meg vele a csülköt úgy, hogy a bőr alá is jusson ebből a keverékből. Hagyjuk az így bepácolt csülköt néhány órát állni, vagy készítsük el előző este és hagyjuk állni reggelig. így biztosan magába fogja szívni a fűszereket és mennyei íze lesz a húsnak.
Tegyük a bepácolt csülköt egy sütőzacskóba és 2-2,5 órán keresztül süssük 160-170 fokon. A sütés idejét mindenki saját maga döntse el, mert ez a sütőtől függ. Ha a csülkön lévő bőr nem pirult meg 2,5 óra alatt akkor emeljünk a hőmérsékleten. Miután kikapcsoljuk a sütőt hagyjuk még a csülköt a sütőben 30 percet. Jó étvágyat!