Ezzel a házi pizza recepttel nem csak a gyomorbántalmakat kerülöd el, hanem még isteni jót is eszel! A legfinomabb cukormentes, gluténmentes házi pizza receptje, amit meg kell kóstolj!
Ha pizzára gondol az ember, akkor azonnal az egészségtelen, puffasztó étel jut eszébe. De miért ne lehetne egy pizza egészséges, cukormentes és még gluténmentes is? Ráadásul ezt a receptet annyira egyszerű elkészíteni, hogy nyugodt szívvel ajánlom egy kezdő háziasszonynak is.
Aki érzékeny a lisztre, annak ezzel a pizzával nem lesz gondja, hiszen itt nagyon egyszerűen meg van oldva: lecseréljük a fehér lisztet karfiolra. Furcsán hangozhat elsőre, de ha kipróbálod már egyáltalán nem bánod meg! :)
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 3/4 csésze őrölt mandula, 1 evőkanál szárított vagy friss oregánó, só és bors ízlés szerint, 1/4 csésze chia mag, 3/4 csésze víz.
A legfinomabb, legegészségesebb pizza elkészítéséhez lapozz lejjebb!
Elkészítése:
Áztasd be a chia magot annyi vízbe, hogy ellepje, és tedd be a hűtőbe mielőtt nekifogsz a pizza elkészítéséhez (körülbelül 20 percre). A karfiolt egy aprítógépben aprítsd akkorákra, hogy maradjanak benne még darabok, azaz vigyázz, hogy ne törjön nagyon össze, picike darabokra. Pár perc alatt párold meg, sózd meg és egy tiszta konyharuhával nyomkodd ki belőle a vizet.
Ezután tedd egy tálba, a közepére szórd rá a chia magot, a mandulát, a borsot, az oregánót és öntsd hozzá a vizet. Jól gyúrd össze ezt a masszát! Nagyon ragadós lesz ez a tészta, sokkal jobban, mint a normál puzzatészta, így bánj vele óvatosan. Tedd egy kivajazott, kerek pitesütőbe, majd kb. 25 percig süsd. A tetejét megkenheted paradicsomszósszal, ízlés szerint tegyél rá feltétet, sajtot, majd rakd vissza annyi időre a sütőbe, hogy a sajt szépen rásüljön.
A chia mag tele van fehérjével, sok rostot tartalmaz, C-vitamint, Kálciumot, Magnéziumot és omega-3 zsírsavakat. Szakemberek szerint a napi fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, a koleszterinszintet és normalizálja a vérnyomást.
Fotó: colorear.myhydros.org