Megszavaztátok, így hát elhoztam az egészséges áfonyás sajttorta receptjét! Ráadásul nem is egyet, ugyanis a sütés nélküli változatát is leírom, ha esetleg gyorsan szeretnétek elkészíteni. Garantáltan nagy lesz a sikere!
Íme a diétás sajttorta receptje (sütéssel):
Hozzávalók:
Kekszes alaphoz:
-200 g gluténmentes vajas keksz (Én Gullon márkát használtam.)
-70 g margarin
Krémhez:
-100 g szilárd állagú (nem folyékony) édesítőszer
-4 darab közepes méretű (M méretű) tojás
-vanília aroma
-1 kis doboz laktózmentes tejföl (150 ml)
-400 g laktózmentes mascarpone (Én a Szarvasi márkát használtam.)
-ízlés szerint egy kis citromhéjat is reszelhetünk bele (Én szinte minden krémbe szoktam tenni, sokat dob rajta!)
Elkészítés menete:
- A kekszet és a margarint darálóban összedolgozzuk. Ha nincs ehhez megfelelő eszközöd, akkor használj gluténmentes darált kekszet, majd kézzel dolgozd össze a margarinnal.
- A kapott masszát egy torta/sütemény formába nyomkodjuk (az aljára és a peremére is, kb 1 cm vastagon). De előtte mindenképpen vajazd ki az általad használt torta/sütemény formát.
- Amíg a krémet elkészítjük, kapcsold be a sütőt 160 fokra, hogy kicsit előmelegedjen.
- Egy tálban kikeverjük a sajttorta krémjének hozzávalóit, majd ráöntjük a kekszes alapra.
- 160 fokos sütőben 45 percig sütjük, aztán megszórjuk áfonyával és még 5 percig sütjük.
- Várd meg amíg kihűl, majd utána próbáld meg kivenni a torta/sütemény formából.
Sütés nélkül is elkészíthetjük, a következő recept alapján:
Hozzávalók:
Kekszes alaphoz:
-200 g gluténmentes vajas keksz
-70 g vaj
Krémhez:
-25 dkg laktózmentes mascarpone
-fél citrom reszelt héja
-édesítő ízlés szerint (körülbelül 30 g)
-4 dl cukormentes habtejszín (Én általában a Hulala márkát használom.)
-15 g por alapú zselatin
Elkészítés lépései:
- A kekszet és a margarint darálóban összedolgozzuk. Ha nincs ehhez megfelelő eszközöd, akkor használj gluténmentes darált kekszet, majd kézzel dolgozd össze a margarinnal.
- A kapott masszát egy torta/sütemény formába nyomkodjuk (az aljára és a peremére is, kb 1 cm vastagon). De előtte mindenképpen vajazd ki az általad használt torta/sütemény formát.
- A mascarponet egy tálban elkeverjük a citromhéjával és az édesítőszerrel.
- A zselatint fél deci forró vízben elkeverjük és hozzáadjuk a mascarpone-s masszához, még mielőtt besűrűsödik.
- A tejszínt kemény habbá verjük és szintén a krémhez keverjük óvatosan.
- Ráöntjük a kekszes alapra és ízlés szerint áfonyával ízesítjük.
- Hűtőbe tesszük dermedni körülbelül 2-3 órára. Én általában egy éjszakát hagyom, hogy összeérjenek az ízek.