Mivel a kialakult helyzet miatt mindenki jóval több időt tartózkodik otthon, úgy gondoltam, most leírom az egyik kedvenc diétás receptem, a piskótatekercset. Az ínycsiklandó piskótáról, mindenkinek a rengeteg kalória jut eszébe. Ennek az az oka, hogy még nem próbáltad ki ezt a receptet!
Gondoltad volna, hogy diétásan is elkészítheted jóval kevesebb kalóriatartalommal?
Ha követed ezt a szuper receptet az eredmény nem marad el. Mivel a recept teljesegészében diabetikus, így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Egy családi ebéd utáni desszertnek kitűnő választás, emellett olcsó és hihetetlenül egyszerű az elkészítése.
Íme a diétás piskótatekercs receptje:
Elkészítési idő: nagyjából 30-35 perc
Sütési hőfok: 180°C
Elkészítési nehézség: egyszerű, kezdő
Hozzávalók /körülbelül 4 adaghoz/:
- 5 db M-es méretű tojás
- 20 dkg zabliszt (kb. 10 púpozott evőkanál)
- 15 dkg nyírfacukor (kb. 7-8 púpozott evőkanál)
- 10 gramm sütőpor (kb. 1-1,5 púpozott kávéskanál)
- Késhegynyi szódabikarbóna
- Lekvár ízlés szerint (cukormentes/ diabetikus)
- 5 evőkanál víz
- 1 csipetnyi só
A végén ízlés szerint nádporcukorral meg is szórhatod!
Szükséges eszközök:
- 2 db keverőtál
- kézi habverő vagy robotgép
- 30x40-es tepsi
- konyharuha a feltekeréshez
Elkészítése:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A száraz alapanyagokat összekeverjük: a sütőport, a szódabikarbónát, a nyírfacukrot és a zablisztet.
2. A tojásokat kettéválasztjuk: a sárgáját a száraz alapanyagokhoz ütjük, a fehérjét pedig külön tálba.
3. A száraz alapanyagokat elkeverjük a tojássárgájával addig, míg csomómentes nem lesz. Egy sűrű masszát kell, hogy kapjunk.
4. A tojásfehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan egy kanál segítségével jó alaposan összedolgozzuk az előzőleg már összeállított sűrű masszával. Így egy az előzőre hasonló, de annál lágyabb masszát kapunk.
5. A 30x40-es tepsit sütőpapírral béleljük ki, majd beleöntjük a masszát. Az előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 20 percig sütjük. Közben villával ellenőrizhetjük a piskóta állapotát.
6. Ha elkészült a piskóta, egy asztalra terített tiszta konyharuhára tesszük és még melegen feltekerjük. Hagyjuk kicsit hűlni.
TIPP: Érdemes kicsit megspriccelni hideg vízzel a piskótát, hogy rugalmasabb legyen.
7. Ha kihűlt széttekerjük, megkenjük lekvárral, majd újra összetekerjük. Ezzel el is készült a diétás piskótatekercsünk.