Adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű cukrot, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett forraljuk fel dzsemünket. Ahogy felforrt, utána már csak 4 – 5 percig főzzük masszánkat.
Öblítsünk ki néhány befőttesüveget forró vízzel, majd ahogy elkészült masszánk, rögtön töltsük bele azokba.
Az üvegeket ezután érdemes dunsztolnunk – rakjuk őket néhány konyharuhával, esetleg törölközővel kibélelt lábasba, majd csomagoljuk be őket a ruhákkal. Amennyiben szeretnénk, még a tetejükre is rakhatunk egy-két anyagdarabot melegítés gyanánt. Pár óránként nézzünk rá az üvegekre, fordítsuk meg azokat, ezzel biztosítva, hogy a dinnyehús egyenletesen oszoljon el az üvegekben.
Fetás görögdinnyesaláta
Hozzávalók (4 adag)
- 1 kg görögdinnye
- 200 gramm feta sajt
- 2 evőkanál fenyőmag
- 3 szál menta
- fél citromból nyert citromlé
- só, bors ízlés szerint
Isteni salátánk elkészítéséhez először hűtsük be jól a dinnyét, majd pirítsuk a megfelelő mennyiségű fenyőmagot serpenyőben aranybarnára, majd hagyjuk, hogy kihűljön.
Ezután készítsük el a dresszinget – keverjük el a citromlevet az olajjal, majd ízlés szerint sóval, borssal ízesítsük azt.
Kockázzuk fel a jól behűtött dinnyehúst, majd a fetát is. Mossuk meg a mentát, majd tépkedjük le a leveleket, vágjuk azokat vékony csíkokra. Tegyük az összes hozzávalót egy nagyobb edénybe, locsoljuk meg a dresszinggel, majd keverjük össze ételünket jól.
Tálaljuk salátánkat fenyőmaggal megszórva.
Kánikulaűző mentás görögdinnyesaláta egyszerűen
Hozzávalók (3 adag)
- borsmentalevél ízlés szerint
- 1 teáskanál vörösborecet vagy almaecet
- 1 evőkanál méz vagy agavé szirup
- 1 csipet cayenne bors
Salátánk elkészítése rendkívül egyszerű – először tisztítsuk meg gyümölcsünket, távolítsuk el magjait, majd kockázzuk fel vagy egy kisebb kanál segítségével vájjunk belőle kisebb gömböket.
Keverjük össze jól az öntet hozzávalóit, majd pirítsuk meg picit a mentaleveleket – ezután adjuk hozzá azokat is.
Hűtsük le a dinnyét, majd öntsük le a szósszal – azonnal fogyasszuk vagy amennyiben szeretnénk, hogy jobban összeérjenek az ízek, akkor érdemes 1 – 2 órát hűtőbe tenni.