A tökfűszeres latte sokak őszi kedvence, azonban néha jól esik egy kis változatosság. Mai cikkünkben három diós ital receptjét osztjuk meg, amik hamisítatlan őszi ízeket kínálnak meleg, vagy épp hideg formában.
Fügés, diós, datolyás tejturmix
Ezek a hozzávalók magukban is finomak és egészségesek, a megfelelő recept azonban új szintre emelheti őket. A diók és a datolyák a vaníliás jégkrémmel alkotnak mennyei hármast, a fügelekvár pedig ízletes díszítést biztosít. Ha van néhány friss fügedarabkád, vagy némi diód, akkor ezekkel is gazdagabbá varázsolhatod a kész turmixot – még egy kis tejszínhab is mehet rá!
Hozzávalók:
• 3/4 bögre vaníliás jégkrém
• 1/2 bögre diótej
• 2 db nagy madzshúl datolya (kimagozva)
• 2 evőkanál dió (feldarabolva)
• 1 evőkanál fügelekvár
• méz
• friss füge, és diódarabkák
Elkészítés:
1. Helyezd egy turmixba a jégrkémet, a datolyákat és a diótejet, majd turmixold őket puha állagúra.
2. Kezdd el szétönteni a keveréket magas poharakba. Időnként hagyd abba az öntést, és kanalazz egy kis fügelekvárt a pohárba, majd öntsd tovább a tejturmixot.
Diós horchata martini
Habár eredetileg rizstejjel szokás készíteni, ez a diótejes horchata recept egy nagy csipet fahéjat és diótejet ír elő. Nagyon finom magában, de némi vodkával és kávélikőrrel is érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
• néhány szem jégkocka
• 90 ml diótej
• 45 ml vodka
• 45 ml kávélikőr
• 1 csipetnyi őrölt fahéj
• fahéjrudak a díszítéshez
Elkészítés:
1. Tölts fel egy koktél shakert jégkockákkal, majd öntsd bele a vodkát, a diótejet, a kávélikőrt és szórd bele a fahéjat.
2. Keverd össze alaposan a shaker tartalmát, majd öntsd ki poharakba.
Sós-mézes-diós latte
Akárcsak a többi recept cikkünkben, ez az ízletes őszi ital is elkészíthető házi, vagy bolti diótejből. A méz édességét némi tengeri só ellensúlyozza, aminek köszönhetően garantáltan hosszú ideig ízlelgeted majd ezt a finomságot.
Hozzávalók:
• 60 ml frissen főzött presszókávé
• 1 evőkanál méz, illetve egy kevés extra a díszítéshez
• egy csipetnyi nagy szemű tengeri só
• 3/4 bögre gőzölt diótej
Elkészítés:
1. Öntsd a frisspresszókávét, a mézet és a sót egy latte bögrébe, és keverd el őket alaposan.
2. Melegítsd fel a diótejet és öntsd azt is a bögrébe.
3. A kész italt további mézzel és tengeri sóval díszítheted.