Ahogy megérkezett a hideg mindenki szívesen gubózik be otthonába esténként – ilyenkor pedig a tökéletes hangulat érdekében érdemes meglepni magunkat egy-két finom falattal. Ezeket az isteni diós süteményeket egyszerűen és gyorsan el tudod készíteni, és akkor sem ütközöl majd különösebb problémába, ha nem mozogsz otthonosan konyhádban!
Isteni diós kosárka
Hozzávalók (6 adag)
A tésztához
- 1 csomag sütőpor
- 320 gramm finomliszt
- 100 gramm porcukor
- 120 gramm vaj
- 2 darab tojássárgája
- 100 ml tej
A töltelékhez
- 2 darab tojásfehérje
- 100 gramm cukor
- 200 gramm dió
- sárgabaracklekvár ízlés szerint
Isteni diós sütink elkészítéséhez először öntsük a lisztet ez tálba, keverjük el sütőporral, majd adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű porcukrot, margarint, a két tojássárgáját, illetve a tejet. Dolgozzuk össze tésztánkat jól.
Ezután álljunk neki a töltelék elkészítéséhez először a tojásfehérjét verjük habbá. Keverjük össze a cukrot és a darált diót, majd óvatosan adagoljuk hozzá a habhoz.
Kenjük ki a kosárka formákat olvasztott vajjal, amennyiben szükségesnek érezzük. Szedjünk ki a tésztából nagyjából diónagyságú darabokat, majd egyenletesen oszlassuk el a tésztát a formákban.
Mindegyik aljába helyezzük ízlés szerint baracklekvárt, majd öntsük rá a diós habot.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, ezután pedig helyezzük bele sütinket megközelítőleg 20 percig. Amennyiben már megfelelően megsültek a kosárkák, akkor akár porcukorral is megszórhatjuk azokat tálaláskor.
Mascarponés-diós rolád
Hozzávalók (6 adag)
A piskótához
- 15 dkg finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 18 dkg cukor
- 3 darab tojás
- 25 dkg sütőtök
- 10 dkg dió
- fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
A krémhez
- 25 dkg mascarpone
- 6 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
Először sütinkhez a piskótát érdemes elkészíteni. Forgassuk össze a száraz alapanyagoakt – a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a fahéjat, valamint a szegfűszeget és a sót.
Ezután a tojásokat a kétféle cukorral keverjük habosra, majd kisebb adagokban keverjük bele a sütőtökpürét is.
Szintén kisebb adagokban érdemes beleforgatni a lisztes keveréket is. Béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral, majd kenjük meg azt olajjal. Ezután simítsuk bele a piskótaszerű masszát, majd szórjuk meg azt dióval.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, majd nagyjából 13 – 15 perc alatt süssük készre sütink alapját – amennyiben rugalmasnak találjuk, akkor kész van.
Hintsünk meg egy konyharuhát porcukorral, majd borítsuk rá a tésztát. Szedjük le a sütőpapírt, majd a konyharuhával együtt tekerjük fel a tésztát, ilyen formában várjuk meg, még teljesen kihűl.
Eközben készítsük el a krémet – habosítsuk ki a hozzávalókat, majd, ha egy kissé lágynak találjuk azt, akkor rövid időre tegyük hidegre krémünket. Kenjük meg vele a piskótát, s tekerjük vissza.
Csomagoljuk folpackba, s tegyük hidegre a krém dermedéséig – porcukorral meghintve tálaljuk, majd vágjuk szeletekre.