Rengetek töltelék, omlós tészta és egy különleges díszítés, melyet videóban is megmutatunk lépésről-lépésre, így biztosan te is meg fogod tudni csinálni otthon, elkápráztatva vele az egész családot!
Forma: 24 cm átmérőjű, 5 cm magas
Hozzávalók
Tészta:
• 400 g Liszt
• 220 g vaj
• 70 g porcukor
• 1 dl jéghideg víz
• 1 csipet só
Töltelék
• 1,5 kg alma
• 120 g barnacukor
• 35 g kukoricakeményítő
• 1 citrom leve és héja
• 2-3 tk fahéj
• Vaníliás cukor
• 1 db tojás a lekenéshez
Sütés: 175 fokon 70 perc légkeveréssél
Elkésztése
1. A porcukrot beleszitáljuk a lisztbe, majd belekeverjük a sót is illetve a kockára vágott vajat is, ezután gép segítségével vagy kézzel morzsás állagúra keverjük, végül pedig a jéghideg vizet adjuk hozzá és tovább keverjük.
3. Lisztezett felületen nyújtjuk a tészta alsó, nagyobb részét, belerakjuk a formába az alsó részét, beigazítjuk majd villával megszúrkáljuk és hűtőbe rakjuk.
4. A töltelékhez az almát megpucoljuk, majd vékony szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a citromnak a levét és reszelt héját, kicsit állni hagyjuk, hogy ne barnuljon.
5. A töltelék többi hozzávalóját egy tálban egyszerűen összekeverjük, majd beleforgatjuk alaposan az almákat.
6. A jól lehűtött alapot elővesszük, mehet bele az almás töltelék.
7. Jöhet a tészta felső része, amit nyújtunk és kedvünk szerint díszítjük vele a tortát, kedvünk szerint. A videóban részletes magyarázhat a díszítésről!
8. A végén megkenjük a tésztánkat egy tojással, és kevés cukorral megszórjuk.
9. 175 fokon 70 percen keresztül légkeverésssel megsütjük a piténket.
10. Tálalhatjuk vanília fagyival, nagyon jól illik hozzá.
Forrás: Bebepiskóta