Pomander golyóknak is nevezzük azokat az illatos, szegfűszeggel tűzdelt narancsokat, melyeket sokan elkészítenek az ünnepek közeledtével. A golyókat felakaszthatjuk díszként, füzérbe helyezhetjük, vagy akár egy ünnepi dekoráció részeként is elrendezhetjük. Olvasd el a tippjeinket a narancs pomanderek elkészítéséhez!
Kellékek
• Narancs (vagy más citrusfélék)
• Fogpiszkáló
• Egész szegfűszeg
• Papírtörlő
Lépésről lépésre
Kövesd egyszerű útmutatásainkat a pomander golyók elkészítéséhez. Minden golyó elkészítése csak néhány percet vesz igénybe.
1. lépés
A gyerekek bevonása a pomander készítés folyamatába szórakoztató (és csak egy kicsit rendetlen) karácsonyi tevékenység lehet. Olyan egyszerű, mint egész szegfűszeget beleszúrni egy friss narancsba. Az ujjbegyek sérülésének elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy előszőr fogpiszkálóval vagy más szúró eszközzel csinálj lyukakat a narancson. Ügyelj arra, hogy szalvétát vagy papírtörlőt tarts a közelben, hogy ha a narancslé kifolyna, tudd mivel feltörölni.
2. lépés
Tervezd meg előre egy tollal minden egyes pomander golyó kialakítását. Próbálj ki olyan mintákat, mint az örvények, csíkok, csillagok vagy karácsonyi figurák. A gyerekek biztosan jól érzik magukat a tervezésben és a tervek elkészítésében, te pedig élvezni fogod a pomanderek által keltett finom illatot, amikor elkészülnek!
A pomander golyók használata
Miután elkészítetted a pomander golyókat, tedd ki őket valahova, ahol élvezheted az ünnepi illatot. Helyezd őket karácsonyi díszbe, vagy csinálj ünnepi füzért a lépcsőn vagy a kandallón belőlük. Esetleg tölts meg egy edényt habszivaccsal, díszítsd virágdróton levő örökzöld gallyakkal, fenyőtobozokkal és a pomandereket is rögzítsd a habhoz, vagy akaszd fel a karácsonyfára dísznek.
Nem csak narancsból lehet!
Lehet, hogy nem a narancs a kedvenc illatod – ha így van, ne riadj vissza a pomander golyók készítésétől. Más citrusfélékből is remek pomander golyó készülhet! Adj hozzá szegfűszeget a grapefruitokhoz, citromokhoz vagy más citrusfélékhez, hogy kissé eltérő illatú és színesebb legyen.
Pomander golyók szárítása
Ha felakasztjuk, a pomander golyókat gyorsan megszáradhatnak, és elkerülhetjük a penészedést. Ügyelj arra, hogy a pomander golyókat közvetlenül a karácsonyi szezon elején készítsd el – hogy elegendő ideje legyen megszáradni és aromássá válni, mielőtt a szezon véget ér.
A pomander golyók gyönyörűek, nagyszerű illatúak, és tökéletes kiegészítői a karácsonyi dekorációnak. Ráadásul az egész család bevonása nagyszerű módja annak, hogy több karácsonyi emléket szerezzünk, és gyarapítsuk a család karácsonyi hagyományait.