Ahogy beköszönt az ősz, az ember egyre inkább vágyik meleg ruhára, plédre vagy akár ételre; ehhez tökéletes recept ez a krémes, laktató édesburgonyakrémleves, ami tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető és mellé összedobhatsz egy ropogós sajtos rúdat is!
Hozzávalók az édesburgonya krémleveshez
Leves
- 500g édesburgonya
- 5g só
- 200g tejszín
- 1fej vöröshagyma
- újhagyma/ póréhagyma ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 30g vaj
- 600g alaplé
Sajtosrúd
- levelestészta
- tojás/vaj
- reszlt sajt
Feltét bármi, amit szeretsz és illik hozzá, például:
-
tökmag
- tökmagolaj
- feta
- bacon
- pirított hagyma
20 perces művelet az egész, csak jól kell időzíteni: az édesburgonyát kockázzuk és megfőzzük, amíg fő addig megsütjük a rudat: tésztát megkenjük, reszelt sajttal megpakoljuk, és 200 fokos sütőben kb 8p alatt megsütjük. Közben puha lett a krumpli, így a leveshez egy turmixgép vagy botmixer segítségével mindent egyneműsítünk, és krémesre turmixolunk.
Tippek az édesburgonya krémleveshez
- laktóz/ tejmentesen is készíthető
- édesb.helyett lehet még: sütőtökből, sima burgonyából
- sűrítéshez 2ek burgonyapelyhet is tettem bele, de elhagyható
- 1,5x-es vízben főztem a burgonyát, de nem az egész folyadékkal turmixoltam. Kezdd kevesebbel, és ha kell utólag adj hozzá