Napról napra közelebb kerülünk a tavaszhoz, bár még a hőmérséklet meglehetősen alacsony. Vágyunk a napsütésre, a hosszabb nappalokra és az egészségesebb, könnyebb ételekre is. Ezért is hoztunk nektek két, isteni zöldséges receptet, ami garantáltan ízleni fog neked és az egész családnak!
Tavaszi zöldséges lasagne
Hozzávalók
• 30 g vaj
• 1/4 csésze sima liszt
• 1 1/2 csésze tej
• 1 csokor spárga, vágva, vastagon felszeletelve
• 2 cukkini , szalagokra vágva
• 2 zöldhagyma felkarikázva, 8 cm hosszúságúra vágva
• 1 csokor angol spenót, vágva
• 10 szárított instant lasagne lap
• 1 csésze fagyasztott borsó
• 250 g friss ricotta
• 2 roma paradicsom, vékonyra szeletelve
• 2/3 csésze apróra vágott friss bazsalikomlevél
• 1 csésze reszelt pizza sajt
• Extra bazsalikomlevél, tálaláshoz
Melegítsük elő a sütőt 200°C/180°C légkeveréses hőmérsékletre.
2. lépés
Olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben közepes lángon. Adjunk hozzá lisztet. Kevergetve főzzük 1 percig, vagy amíg buborékos nem lesz. Vegyük le a tűzről. Fokozatosan keverd hozzá a tejet, amíg össze nem áll. Tedd vissza a hőt. Folyamatos keverés mellett főzzük 3 percig, vagy amíg a szósz felforr és besűrűsödik. Vegyük le a tűzről. Sózzuk, borsozzuk.
3. lépés
Egy közepes lábos sós vizet felforralunk. Adjuk hozzá a spárgát, a cukkinit és a hagymát. 2 percig forraljuk. Majd távolítsuk el őket. Papírtörlőn lecsepegtetjük. Adjunk hozzá spenótot a serpenyőhöz. 1 percig főzzük, vagy amíg meg nem fonnyad. Ezt is távolítsuk el. Csavard ki a felesleges nedvességet, amikor eléggé kihűlt ahhoz, hogy kezelni tudd. Durván aprítsuk fel.
4. lépés
Egy 20 cm x 28 cm-es edény alját fedj be 2/3 csésze fehér szósszal. 1/4 rétegű lasagne lapokat, amelyek illeszkednek. Rétegezz spárga keveréket, borsót és 1/3 ricottát. A tetejére tegyük rá a maradék lasagne lapok 1/3-át, 1/2 spenótot és 1/2 maradék ricottát. Ismételjük meg ezeket a lépéseket. A tetejére tesszük a maradék lasagne lapokat és a maradék fehér szószt. Rendezzük a tetejére a paradicsom- és a bazsalikomleveleket. Szórjuk meg sajttal.
5. lépés
Süssük 45 percig, vagy amíg aranybarna és a tészta megpuhul. Extra bazsalikomlevéllel tálaljuk.
Cukkinifasírt mártogatóssal
Hozzávalók
• 1 1/2 csésze liszt
• 1 csésze tej
• 2 tojás
• 1 konzerv kukorica
• 1 cukkini , vágva, lereszelve
• olívaolaj a sütéshez
• 1 csésze tzatziki mártogatós, tálaláshoz
A lisztet egy tálba szitáljuk. Sózzuk, borsozzuk. A tejet és a tojást villával keverjük össze egy tálban majd a lisztre öntjük. Simára keverjük. Hozzáadjuk a kukoricát és a cukkinit. Keverjük jól össze.
2. lépés
Önts annyi olajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőbe, hogy ellepje az alját. Közepes lángon melegítsük, amíg forró. 1/4 csésze tésztát használva kanalazzuk a fasírtokat a serpenyőbe, egyszerre hármat süssünk csak. Süssük mindkét oldalát 3-4 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek és szilárd lesz a közepe. Tegyük rácsra hűlni. Tzatziki mártogatóssal tálaljuk.