Szinte minden évben kínlódás volt számomra a bejgli készítés – bár az eredmény (általában ) finom lett, a külcsínnel sosem voltam megelégedve… A bejglim sütés közben szinte mindig megrepedezett és szétesett. Ha neked is ismerős ez a probléma, van egy jó hírem: megtaláltam a legegyszerűbb receptet, amivel még nekem is sikerült tökéletes bejglit sütnöm!
Hozzávalók a tésztához:
- 400 g liszt
- 150 g margarin
- 1 mokkáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl tejföl
- 10g élesztő
A töltelékhez:
- 150 g cukor
- kevés tej
- 20-30 dkg darált mák és dió, ízlés szerint
- mazsola ízlés szerint
- egy fél citrom reszelt héja
- 1 e.k. baracklekvás
A bejgli tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
A pontos receptért lapozz a következő oldalra!
A tejet a tűzhelyen kézmelegre melegítjük. Fontos, hogy ne mikróban melegítsük, az ugyanis nem tesz jót az élesztőnek, és a hőfokot is igen nehéz eltalálni. Ha elkészült, feloldjuk benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk míg felfut.
Ha már szépen felhabzott, a tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba öntjük, a tetejére pedig az élesztőt. Fontos, hogy a só a tálban alulra keveredjen és ne érintkezzen közveltenül az élesztővel gyúrás előtt! A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, kelesztjük. Akkor kész a tészta, ha gyúrás közben néha “szuszog”, és a gombóc teteje szép sima – nem rücskös vagy ragadós.
Az elkészült tésztát két részre osztjuk, konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük és hagyjuk pihenni.
A töltelék elkészítéséhez lapozz a következő oldalra!
A darált mákot és diót külön tálakba tesszük. A cukrot a tejjel felfőzzük, két részre osztjuk és elkeverjük benne a reszelt mákot és diót. Ezt követen ízlés szerint mazsolát, reszelt citromhéjat és egy csipet fahájat adunk a masszákhoz.
Ezt követően a pihentetet tésztákat egyenként lisztezett felületen kinyújtjuk, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a kihűlt tölteléket.
És hogy mitől nem fog megrepedezni a teteje? A következő oldalon elmondom a trükköt! :)
A kinyújtott, töltelékkel megkent tésztát felgöngyöljük, és 10-15 percig hagyjuk pihenni konyharuhával letakarva, meleg helyen. Ezt követően a tojást szétválasztva, annak sárgájával alaposan megkenjük a bejgliket, és újabb 10 percet pihentetjük – ezúttal azonban nem kell letakarni.
Az idő leteltével a lazán felvert tojásfehérjével is megkenjük, majd villával megszurkáljuk és 170 fokon készre sütjük.
A sütés nagyjából 40 percet vesz igénybe, ha szép aranybarnára sült a teteje a bejglinek akkor lesz jó.
Vedd ki, a felszeleteléssel pedig várj addig, amíg el akarjátok fogyasztani – hogy nehogy kiszáradjon. Jó étvágyat kívánok! :)