notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Sütőtök leves készítése

hirdetes

Egy isteni sütőtök leves! Pofon egyszerű elkészíteni!

VZS, NA

Az egyre rövidülő nappalokra most mutatunk egy őszi receptet, amit imádni fogtok! Pofon egyszerű elkészíteni, tele van vitaminnal és isteni az íze! Sütőtök leves!

Sütőtök leves készítése

Az ősz beálltával előkerülnek a sálak, sapkák, és egyre több forró ital fogy a hűsítő limonádék helyett. Az egyre rövidülő nappalokra most mutatunk egy tökéletes őszi receptet, amit mindenki imádni fog! A hét hozzávalóból elkészített tökleves alapja a sütőtök. Ezek a finomságok tökéletesek a sütésre és a pürésítésre. Az egészben a legjobb, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, és nem szükséges hozzá bolti pürét vásárolni.

A tök megsütése az egész folyamat leghosszabb része. Amint ezzel megvagy, a leves egy szempillantás alatt összeáll. A fokhagymás-káposztás feltét elkészítése sem nehéz feladat, ráadásul nem csak tápláló, hanem színes díszként is megállja a helyét. Ezen leves egy másik jó tulajdonsága, hogy bátran lehet kísérletezni vele. A különböző hozzávalókat (beleértve a feltétet is) kedvedre helyettesítheted másokkal.

Hozzávalók

Leves (3-4 fő részére):

2 sütőtök (kb. 2 ¼ bögre (450 g) püréhez)

2 mogyoróhagyma, szeletelve (kb. ¼ bögre vagy 40 g)

3 gerezd fokhagyma, apróra darabolva/darálva (1 ½ evőkanál vagy 9 g)

2 bögre (480 ml) zöldséges alaplé

1 bögre (240 ml) zsírszegény kókusztej (vagy más nem tej-alapú tej, eltérő eredmények céljából)

2 evőkanál (30 ml) juharszirup (vagy agávé nektár, esetleg méz)

¼ teáskanál tengeri só, feketebors, fahéj és szerecsendió

hirdetes

Fokhagymás-káposztás feltét szezámmaggal (nem kötelező):

1 bögre (67 g) feldarabolt fejes káposzta

1 nagy gerezd fokhagyma, apróra darabolva/darálva

2 evőkanál (18 g) szezámmag

1 evőkanál (15 ml) olívaolaj

egy csipetnyi só

Az elkészítés menete

Leves:

Melegítsd előre a sütőt 176°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

Egy éles késsel vágd le a két sütőtök tetejét, majd vágd őket két félbe. Egy éles kanállal vájd ki a tökök magjait és rostjait.

Kend át a tökök húsát olajjal és helyezd őket héjukkal lefelé a tepsire. Süsd őket 45-50 percig, vagy amíg egy villával könnyedén át nem tudod szúrni a héjukat. Vedd ki őket a sütőből és hagyj nekik 10 perc időt, hogy kissé lehűljenek. Ezt követően hámozd le a héjukat és tedd félre a tököket.

Fogj egy nagy lábast és közepes hőfokon kezdd el melegíteni, miközben beleöntöd az 1 evőkanál olívaolajat, a mogyoróhagymát és a fokhagymát. Pirítsd ezeket 2-3 percig, vagy amíg enyhén barnulni nem kezdenek, és átlátszóvá nem válnak. Ha túl gyorsan pirulnak, akkor vegyél vissza a hőfokból.

Öntsd hozzájuk a többi hozzávalót, beleértve a hámozott tököket is és kezdd el párolni őket.

Öntsd át a leveses állagú keveréket egy turmixba és turmixold pürés állagúvá. Botmixer használata esetén érdemes egy konyharuhával letakarni a tárolót a balesetek elkerülése érdekében. Miután kész, öntsd vissza a pürét a lábasba.

hirdetes

Főzd tovább a pürét közepes-alacsony hőfokon 5-10 percig. Rendszeresen kóstolgasd és szükség szerint adj hozzá további ízesítést.

A püré ezzel el is készült, és magában már fogyasztható is. A feltétet így készítheted el hozzá:

Fogj egy kisebb serpenyőt és közepes hőfokon olaj nélkül piríts meg néhány szezámmagot 2-3 percig – kevergesd őket rendszeresen, míg aranybarna színük nem lesz. Légy óvatos, mert könnyedén odaéghetnek. Miután kész, öntsd át őket egy külön tárolóba és tedd félre azt.

A még forró serpenyőbe öntsd olívaolajat, fokhagymát, amit nagyjából 2 perc alatt barnára süthetsz így. Add hozzá a káposztát és forgasd őket össze, majd szórd meg némi sóval és fedd le hogy párolódhasson. Folytasd a melegítést néhány percig amíg a káposzta össze nem húzódik. Öntsd ki a serpenyőből és tálald feltétként a tökleveshez.

A kész leves tökéletes könnyű ebédként vagy vacsoraként fogyasztható, és számos étel mellé is kiváló – ez már csak ízlés kérdése! A maradékot néhány napig a hűtőben, fagyasztóban pedig legfeljebb egy hónapig tárolhatod.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Kőház

Kőből a XV. századtól egészen a XIX. századig építettek házakat, amik nagyon tartósak... Tovább

Virágcserép

A hagyományos fazekasság legfontosabb alapanyaga az agyag, melyet kiégetve a... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Konyha