Te is szeretsz este valamilyen nagyon finom és laktató ételt enni? Pedig a könnyű vacsora a kulcs a jó éjszakai alvásnak. Ha te is szeretnéd az éjszakát pihentető alvással tölteni, és reggel frissen ébredni, mindenképpen fogadd meg tanácsinkat.
Mi is lehetne jobb lezárása a napnak, mint egy finom jó meleg kiadós vacsora. Pedig kutatások bizonyítják, hogy ha vacsorára jól belakunk éjszaka nem fogunk tudni jól aludni. Éppen ezért érdemes inkább könnyű ételeket választani a nap utolsó étkezésére. Sokan ismerik az este 6 után már ne együnk mondatot, pedig a lényeg nem pont ez. A vacsora lehet finom, és laktató úgy is, hogy nem terheljük meg a gyomrunkat, és akár este hat után is elfogyaszthatjuk.
Szervezetünk alvás közben tisztítja agyunkat, és megemészti a táplálékot, amit nap során nem sikerült neki. Ha este lefekvés előtt tartalmasat eszel, éjszaka a szervezeted küszködni fog az étel megemésztésével, így nem leszel képes a mélyalvás fázisába lépni, vagy hosszabb időt eltölteni benne. A mély alvás fázisban pihenjük ki magunkat, és súlyos következményekkel járhat, ha huzamosabb ideig éjszakánként nem tudjuk kialudni magunkat. Köztudott, hogy az alvás mennyire fontos nekünk embereknek, és hogy előbb halhatunk bele az alváshiányába mint a vízhiányába. Ha fontos neked, hogy mindig frissen ébredj, és a munkádban is produktív legyél, figyelj oda néhány dologra.
Bizonyított tény, hogy csak jót tehetünk magunkkal, ha 1 órával lefekvés előtt már nem eszünk semmit. Azonban figyeljünk oda rá, hogy a lefekvés előtti 4-5 órában se együnk cukrosat, zsírosat, nehezen emészthető ételeket. Ilyenek lehetnek a bab, a káposzta, a marhahús, a borsó, a mogyoró stb. Fontos továbbá, hogy az alkohollal is csínján bánjunk, mert a szervezetünknek az alkoholt is le kell bontania, és alvásminőség romláshoz vezethet, ha jó sokat iszunk az elalvás előtti pár órában. Kerüljük a savas ételeket, ezzel a gyomrunkat, és a nyelőcsövünket kímélhetjük meg hosszú távon. Paradicsomos tésztát például együnk inkább délben, és helyette estére válasszunk egy sokkal kíméletesebb tejszínes tésztát.
A koffeint is kerüljük estefelé. Kávét például érdemes délután 2-ig fogyasztani, de energiaitalt, koffeint tartalmazó teát is inkább napközben, mint a késő délutáni, esti órákban fogyasszunk.
Érdemes esténként szendvicseket, vagy csirkéből készült ételeket fogyasztani. Ha szendvicsre esne a választás, akkor se hagymásan együk, mert a hagymának is sok idő kell, mire megemésztjük. Attól még, hogy néhány dologra odafigyelsz, ehetsz jókat este is. A halak felhasználása vacsorára kifejezetten jótékony hatású lehet, mert a hal könnyen emészthető, és ezért nem fogja befolyásolni az éjszakai alvásodat.
Használd ki az éjszakát, és inkább egyél kevesebbet, de aludj jól. Ráadásul ezekkel az ötletekkel pénzt, és időt is spórolhatsz magadnak, amit akár egy kiadós ebéd elkészítésére is fordíthatsz. Ha odafigyelsz ezekre szervezeted nagyon hálás lesz, és már pár nap után érezhető változást tapasztalhatsz. Ha pedig még arra is oda tudsz figyelni, hogy a felhasznált alapanyagok egészségesek legyenek sokkal több energiád lesz, és még a baktériumok is elkerülhetnek. Íme néhány egyszerű vacsora recept.
Lazacos / tonhalas szendvics
A halak felhasználása vacsorára, kifejezetten jó ötlet lehet, mivel könnyen emészthető ételnek számítanak. Nem terhelik meg a gyomrot, és a bennük lévő omega 3 zsírsav kifejezetten jó az egészségünknek. A lazac, és a tonhal is jó választások lehetnek vacsorára, mivel könnyen elkészíthetőek, nagyon finoman ízesíthetőek és még szálka sincs bennük.
Boltban lehet kapni füstölt, és fagyasztott lazacot is, és igazából mindkettő verziója kiválóan alkalmazható a gyors vacsora elkészítéséhez. A füstölt lazac alá kenjünk vajat, vagy valamilyen ízesített vajkrémet a kenyérre, a lazacra facsarjunk kis citromlevet, esetleg ízesítsük szendvicsünket majonézzel, majd egy salátával megszínesítve kész a kívülről belülről exkluzív szendvics. Fagyasztott lazacot először is hagyjuk kiolvadni egy fél napot. Aztán pácoljuk be fűszerekkel ízesített citromlébe, majd süssük ki kis lángon, folyamatos forgatás mellett, mert hamar átsül. Körülbelül 10 perc kell neki, és már bele is rakhatjuk a szendvicsbe.
Tonhalas szendvicset nagyon egyszerűen készíthetünk otthon. Minden élelmiszerboltban lehet kapni tonhalkrémet, és egy ízesített változattal még különlegesebb lehet a szendvicsünk vacsorára. Jól megkenve a kenyeret, egy kis salátával és uborkával feldobva laktató és egészséges vacsorát készíthetünk pár perc alatt.
További receptekért lapozz a következő oldalra
Mustáros csirke
A csirke az egyik legjobb alapanyag, ha este már nem szeretnénk megterhelni a gyomrunkat, de mégsem csak zöldséget rágcsálnánk. Könnyen ebszerezhető, és elkészíthető, főzés sütés során nincs szüksége több órára, hogy puha omlós legyen. Éppen ezért tökéletes választás a mustáros csirke, amit feldobhatunk egy kis fűszeres krumplival, hogy még különlegesebb legyen a nap utolsó étkezése.
Összetevők:
- fél kg csirke
- fél doboz mustár (ízlés szerint adagolható)
- mustáros csirke fűszerkeverék
- méz (csak ha azt szeretnénk, hogy egy kicsit édesebb legyen)
- só
- bors
- hagyma
- olaj
Mustáros csirke elkészítése
A kiolvadt csirkehúst aprítsuk fel kockákra. Jobb, ha egyenlő darabokra vágjuk, mert úgy a serpenyőben egyszerre fognak átsülni. A kisütés előtt 1-2 órával jó ha betudjuk pácolni a húst, de ha nem az sem baj. A feldarabolt húst, öntsük össze a feldarabolt hagymával, majd a mustárral és a fűszerkeverékkel jó alaposan keverjük össze. Ezután öntsünk a pácra egy kis étolajat, majd hagyjuk állni. Amikor már szépen összeértek az ízek serpenyőben kavargatás mellett süssük ki. Salátával, vagy krumplival tálaljuk. Finom, és laktató étel estére. Nyári sütögetésekre pedig kifejezetten ajánlott étel.
Tonhalas tészta
Személyes kedvencem a tonhalas tészta, melynek elkészítése tényleg nagyon egyszerű, ennek ellenére egy nagyon különleges ízhatású étele lehet az esténknek. Nem kell más hozzá, mint:
- 2 darab tonhalkonzerv,
- 2 db kukoricakonzerv,
- sajt,
- paradicsomszósz,
- tészta, egy kis
- egy kis hagyma, amit nem is fogunk érezni, ha elkészül
- olaj
Apróra felvágjuk a hagymát, majd megpirítjuk olajban. Ezután hozzáöntjük az ízlés szerinti paradicsomszósz mennyiséget, majd összefőzzük. 10 perccel azelőtt hogy kész lenne a szósz hozzáadjuk a tonhalkonzervet, majd a kukorica konzervet, és kavargatás mellett összefőzzük az alapanyagokat. Ha kész van tésztára öntve tálaljuk, és amíg meleg sajtot reszelünk rá. Tökéletes vacsora az egész család számára.
Saláta
A saláta az egyik legjobb választás vacsorára. Könnyed, még is nagyon egészséges, és percek alatt készen van. Sok féle közül választhatunk, így a változatosság is megmarad. Nem kell minden nap ugyan azokat az ízeket enni. A saláta azért jó, mert szabadon variálható a fűszerezés, és a felhasznált alapanyagok. Egy nagyobb adag saláta után is tökéletesen fogunk tudni aludni. Kombinálhatjuk tonhallal, csirkével, vagy lazaccal. A hozzá adható szószok választéka is végtelen. Érdemesebb estére, egy kevésbé hagymás, fűszeres verziót választani. A szószt elkészíthetjük otthon pár perc alatt, de kiváló ízesítésű szószok is kaphatóak a közértekben.
Görög saláta recept
Hozzávalók:
- 4 db paradicsom,
- 1 db kígyóuborka
- 1 fej hagyma
- olajbogyók (ízlés szerint fekete is lehet)
- 125 g feta sajt
öntethez:
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk citromlé
- 4 ek olivaolaj
A saláta hozzávalóit kis kockákra aprítjuk majd a feta sajtot szépen lassan forgatva adjuk hozzá a salátához. Majd hagyjuk az ízeket összeérni a hűtőben. A saláta szószhoz valókat kis tálkában összekeverjük, majd 1 óráig minimum hagyjuk állni a hűtőben. A kettőt összekeverve tálaljuk hús mellé, vagy csak magában. Tökéletes könnyű, és egészséges vacsora, de ha marad másnapra, akkor kifejezetten könnyen csomagolható és tárolható a munkában ebédre