Az ehető ajándékoknak nincsen párja, hiszen szívünket-lelkünket beletesszük az elkészítésébe, sokkal finomabb esz, mint a bolti változat és a szerencsés, aki kapja nagyon is értékelni fogja azt. Most mutatunk nektek egy csodás, karácsonyra is adható ehető ajándékötletet: csináljunk együtt házi kávés-étcsokoládés és banános változatú karamellszószt!
Hozzávalók
BANÁNOS karamell
• 100 gramm banán püré (2 közepes, érett banán
• 160 gramm kristálycukor
• 70 gramm vaj
• 60 gramm tejszín
• 50 gramm fehércsokoládé
KÁVÉS-étcsokoládés karamell
• 170 gramm habtejszín
• 70 gramm vaj
• 20 gramm kávé
• 30 gramm étcsokoládé
• 150 gramm (barna) cukor
• 1 tk glükóz szirup (elhagyható)
Kisebb befőttesüvegek, amiket megtöltesz velük.
Elkészítés
Banános karamell
Első lépésben a banánokat leturmixoljuk, és a tejszínnel együtt egy kis lábasba tesszük, amit elkezdünk melegíteni a tűzhelyen, egy másik lábasban pedig a kristálycukrot kezdjük el olvasztani. Ha felforrt a banános keverék, ki is kapcsolhatjuk alatta a tüzet. A cukor lényege pedig, hogy jól felolvadjon, szép, bársonyos állaga legyen és semmiképpen ne égjen oda, borostyán színűnek kell lennie. Ha úgy néz ki, mint a videóban, akkor adjuk hozzá a banános keveréket. Miután egyneművé vált a masszánk, mehet hozzá a vaj és kb. 2 percig tovább főzzük. Levesszük a tűzról, hagyjuk picit hűlni, majd mehet hozzá a fehércsoki. Botmixerrel átdolgozzuk, majd mehet is a krémünk egy szép kis üvegbe.
Kávés-étcsokoládés karamell
Hasonlóan dolgozunk, mint az előzőnél. A barna cukrot kis lábasban elkezdjük olvasztani, míg egy másikban a tejszínt a kávészemekkel együtt forrósítjuk. Mikor a barnacukor teljesen megolvad, akkor mehet hozzá a glükóz, természetesen, ez a lépés elhagyható, krémesebbé varázsolja csak a szószunkat. A cukorra mehet a kávés tejszín, egy szűrőn keresztül, hisz a kávészemekre már nincs szükségünk. Miután egyneművé vált a szósz, mehet hozzá a vaj, majd 2-3 percig főzzük. Miután a tűzről levettük, belerakjuk az étcsokoládét. Botmixerrel ezen is átmegyünk, és készen is vagyunk.
Másnap lesznek tökéletes állagúak, a kis üvegeket bárhogy dekorálhatjuk, címkézzük fel őket, és adjuk ajándékba. Sütibe, fagyira, kávéba bátran használható.
Forrás: Bebepiskóta