Amikor az ember pizzára gondol, akkor általában húst, hagymát, paprikát, tojást, gombát, és hasonló, gyakori feltéteket képzel el rá (attól függően persze, hogy fogyaszt-e húst, vagy sem). De belegondoltál már, hogy milyen lehet eperrel elkészíteni ezeket a kerek, tésztás finomságokat?
Az epernek, akárcsak a paradicsomnak, jót tesznek a sütési hőmérsékletek, az extra feltétek pedig remekül kiegészítik az így kapott édes ízvilágot.
Az itt bemutatott pizzát pofonegyszerű elkészíteni, és még a tésztát sem muszáj saját magad megcsinálnod hozzá (előre elkészített tésztaalapot is használhatsz). Egy kis bazsalikom, mozzarella és balzsamecet, és már is kész az ínycsiklandó húsmentes pizza!
Hozzávalók:
• 450 g teljes kiőrlésű búzából készült, előre elkészített pizzatészta
• 1,5 bögre reszelt mozzarella
• 140 g kecskesajt
• 1,5 bögre eper, belső rész és levelek nélkül, fél centi vastag karikákra szeletelve
• 1 evőkanál friss bazsalikom, hosszú szalagokra vágva
• 0,5 bögre balzsamecet 2 evőkanál mézzel összekeverve
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
2. Nyújtsd ki a pizzatésztát egy nagyjából 30-35 cm-es átmérőjű pizzává egy belisztezett felületen.
3. Szórd be a pizzát a mozzarellával, nagy darab kecskesajtokkal, és persze az eperkarikákkal.
4. Helyezd a pizzát egy enyhén beolajozott sütőpapírra, és helyezd a sütőbe. Süsd 35-40 percig, vagy amíg a sajt buborékozni nem kezd, a pizza széle pedig meg nem keményedik.
5. Amíg a pizza sül, öntsd össze egy kis lábasban a balzsamecetet és a mézet. Kezdd el melegíteni a keveréket lassú tűzön, amíg térfogata a felére nem csökken (ez nagyjából 10-15 percet vesz majd igénybe). Tedd félre a lábast.
7. A balzsamoldattal becsíkozott szeletekként tálald.
Megjegyzések
Sok extra balzsamoldatod lesz, amit salátaöntetekhez, joghurtokhoz, fagylalthoz és sok egyéb ételhez is felhasználhatsz.
A pizza 175°C-nál melegebben is süthető (ez a hőmérséklet átlag alatti a pizzákhoz), de persze minél nagyobb hőmérsékleteket használsz, annál könnyebb odaégetni a pizzát is. Ha gyorsabban szeretnéd megsütni pizzádat, gyakran ellenőrizgesd!
Kecskesajt helyett még több mozzarellát, vagy feta sajtot is használhatsz.