Ha valaki könnyűre, de finomra (és vegetáriánusra vágysz), akkor próbáld ki ezt az egyszerűen elkészíthető süteményt, ami érdekes módon Viktória brit királynőről kapta a nevét.
Egyedül arra kell odafigyelned, hogy a lehető legtöbb levegő kerüljön bele, és hogy meglehetősen érzékeny a hőingadozásokra. Tudd, hogy mire számíts sütődtől, és a legjobb eredmények érdekében szerezz be egy sütőhőmérőt!
Tápérték 1 adagban (és napi ajánlott %-a)
• Kalória: 384 (19%)
• Zsír: 24,7 g (35%)
• Telített zsírok: 14,7 g (74%)
• Cukrok: 22,4 g (25%)
• Só: 0,3 g (5%)
• Fehérje: 4,9 g (10%)
• Szénhidrát: 35,5 g (14%)
Hozzávalók
• 225 g sózatlan vaj (szobahőmérsékleten), plusz egy kis extra, a kikenéshez
• 225 g fehér porcukor
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 4 nagy tojás
• 1/4 evőkanál tengeri só
• 225 g önkelő liszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 kevés tej
• 200 ml 48%-os tejszín
• 1,5 evőkanál porcukor (a töltelékhez), plusz egy kevés a megszóráshoz
• 250 g friss eper
Elkészítés
1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Kenj és béleld ki két kerek, 20 centis szendvics sütőformát.
2. Vágd kockákra a vajat, majd keverd össze a cukorral egy nagy tálban, amíg fehérré, és krémessé nem válik. Ez után keverd bele a vaníliakivonatot is.
3. Verd fel a tojásokat, majd kezdd el lassan belekeverni a krémesre kevert cukros vajba. Szórj rá némi lisztet egy szitából, majd mehet bele a sütőpor, és a tengeri só. Keverd össze (de ne túlságosan) a porokat a tésztával egy nagy fémkanállal.
4. Keverj egy kis tejet a tésztához, hogy fellazítsd, majd oszd el két egyenlő részre a két sütőformában.
5. Süsd a süteményeket a formákban 22-25 percig, vagy amíg aranyszínűvé nem válnak és át nem sülnek. Ha egy fogpiszkálót úgy ki tudsz húzni belőlük, hogy nem marad rajta tészta, akkor már kellően megsültek. Vedd ki, és hagyd hűlni őket 5 percig, majd fordítsd ki őket egy konyhai rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
7. Szitáld bele a 1,5 evőkanál porcukrot, és keverd el benne óvatosan. Helyezd az egyik szivacssüteményt a választott tányérodra, és kend rá a vaníliás krémet, de hagyj helyet a szélein, különben ki fog folyni belőle.
8. Távolítsd el az eprek belsejét, majd darabold fel és szórd el őket a krémes süteménydarabra. Végül helyezd rá a második süteménydarabot is, szórd meg egy kis porcukorral, és díszítsd további eperdarabokkal, ízlés szerint.