Pont ilyen finom kovászos uborkát lehet kapni az étteremben is, ahol legutóbb jártam. Ott is saját maguk készítik ezt el, imádom, ilyen az igazi, eredeti, magyar kovászos uborka! Fenséges recept!
A magyar ember számára a kovászos uborka a legjobb nyári savanyúság. Mindmáig egyedülálló a kovászos uborka elkészítési módja, receptje sokféle formában ismeretes, de az alapvető hozzávalókban nincs eltérés. A legalapabb recept azt mondja, hogy elég hozzá uborka, kapor, kenyér, só, ecet és víz. Én kipróbáltam így is, de nekem ez nem lett annyira finom. Viszont, ha a magyar meggyfa és szőlő leveléből hozzáteszel, adsz hozzá pár gerezd fokhagymát, máris olyan isteni kovászos uborkát készítesz, ami után a családod összes tagja megnyalja majd az ujját.
A kovászos uborkát rengeteg magyar ételhez fogyaszthatjuk, például mennyei a pörkölt, paprikás krumpli, a krumplis tészta vagy a slambuc mellé is. Van, aki szendvicshez is fogyasztja paradicsom vagy paprika helyett úgy, mint én is szoktam. De sokan imádják csak magában is enni a jól elkészített kovászos uborkát. Na, és mi lehet annál finomabb, ha saját, házi készítésű, friss, ropogós is az uborka egyben?! Nincs annál jobb savanyúság. Most nézzük ennek a rceeptjét:
Hozzávalók:
2 kg uborka,
1 csokor kapor,
2 nagyon vastag szelet kenyér,
1-2 szőlőlevél,
meggyfalevél,
7-8 gerezd fokhagyma
só,
ecet
Elkészítés
Az egyforma uborkákat jól mossuk meg, végüket vágjuk le (nehogy keserűek legyenek), és oldalaikat vagdossuk be. Vegyünk elő egy ötliteres üveget. Az aljára tegyünk egy szelet kenyeret, erre a megmosott kapor felét és pár levelet. Állítsuk egymás mellé szorosan az uborkákat, majd szórjuk be a kis résekbe a fokhagyma gerezdeket.
Tegyünk fel közben vizet forrni, melybe literenként rakjunk 1 evőkanál sót, 1 kiskanál ecetet. Ha forr, óvatosan, nehogy az üveg elrepedjen, öntsük az uborkára. Tetejére tegyük a maradék kaprot, a leveleket, és borítsuk be a másik szelet kenyérrel. Kistányérral fedjük le az üveget, és állítsuk napra. Ha az uborka már nem zöld színű (körülbelül 3 nap alatt beérik), hanem kissé megsárgult, szűrjük le, állítsuk másik üvegbe, és a lét átszűrve öntsük rá. Hűtőszekrényben sokáig eláll.
recept forrás