Szerintem mindenki szereti az utánozhatatlanul finom, lágy és krémes nutellát. Viszont nem mindenki eheti, hiszen nem túl alakbarát. Sosem gondoltam volna, hogy egy diétás változatot is lehet annyira szeretni, mint a hagyományos nutellát.
Az eredeti receptúra
1944 óta változatlan a recept, azaz a Ferrero NUTELLA hozzávalói:
Cukor, pálmaolaj, MOGYORÓ (13%), sovány TEJPOR (8,7%), zsírszegény kakaópor (7,4%), emulgeálószer: lecitinek (SZÓJA); aroma (vanillin).
Egészséges házi nutella
A fenti recept nem igazán mondható egészségesnek, mivel tejterméket, szója-adalékanyagokat, rengeteg cukrot és hozzáadott olajat tartalmaz.
Az én verzióm tejmentes és természetes alapanyagokból készül, tehát kiválóan beilleszthető ketogén és alacsony szénhidráttartalmú étrendekbe is. Mindössze 4 féle alapanyagra lesz szükséged hozzá és egy turmixgépre!
Hasonlít az eredeti ízvilághoz, szerintem tökéletes alternatíva azoknak, akik hosszú évek óta mellőzik a tejtermékeket, mert vegán életmódot követnek vagy laktózérzékenyek. Én egyik kategóriába sem tartozom, csak igyekszem egészséges életmódot követni, ami bizony lemondásokkal jár. Így született meg ez a recept, ami elképesztően finom végeredményt hozott.
Hogyan kell tárolni a házi készítésű nutellát?
A házi készítésű nutellát NEM kell hűteni, ugyanis nem tartalmaz tojást és tejtermékeket sem. Lezárt üvegben vagy tartóban kell tárolni szobahőmérsékleten, hogy sima és krémes maradjon!
Meddig tárolható a házi nutella?
A házi készítésű Nutella legalább 6 hónapig friss marad, ha a fentiek alapján tárolod.
TIPP: Használd fel az isteni diétás nutellát a nutellás csiga receptjéhez!
Egészséges házi NUTELLA recept:
Hozzávalók:
- 250 g sült (török) mogyoró
- 3 evőkanál természetes édesítőszer (Én eritritet használtam.)
- 25 g cukormentes kakaópor (körülbelül 2 evőkanál)
- 1 evőkanál juharszirup
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses funkcióra. Vegyünk elő egy serpenyőt és pirítsuk le a mogyorót. Miután lepirítottuk, hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, tegyük turmixgépbe és daráljuk le „liszt” állagúra, majd adjuk hozzá a kakaóport, a juharszirupot és az édesítőszert. Addig daráld, amíg sima és „selymes” állagú lesz.
Végül nincs más dolgod, csak egy lezárható tárolóba/ üvegbe tenni.
Ne aggódj, ha sokáig kell a mogyorót darálni, nekem is kis teljesítményű a turmixgépem és körülbelül 15-20 percig tartott. Esetleg azzal csökkentheted ezt az időt, ha összetöröd a mogyorót, mielőtt turmixgépbe teszed.
Tápanyagtartalom:
Kalória: 97 kcal
Szénhidrátok: 3 g
Fehérje: 2 g
Zsír: 9 g
Rost: 1,5 g
Ezenkívül tartalmaz még A-vitamint, C-vitamint, Kalciumot és Vasat is.