Az ezüst vizes kancsók, teáskannák és evőeszközök letakarítása manapság általában valamilyen kellemetlen szagú krém felkenésével, majd az ezüsttárgy egy brutálisan erős vegyszerbe mártásával történik. Az erős szag azonban nem jelenti azt, hogy az anyag rendesen teszi is a dolgát.
De mi is a probléma ezekkel? Az igazág az, hogy ezek a készítmények nem csak a lerakódásokat, hanem számos apró ezüstmolekulát is letávolítanak az eszköz felületéről. Ha mindez nem lenne elég, még erős, veszélyes mérgek is egyben.
Az Organic Consumers társaság szerint a fémfényezők idegkárosító petróleumpárlatokat vagy tüdőirritáló ammóniát tartalmazhatnak, ami a szemeknek, a bőrnek és a légutaknak sem igazán tesz jót használat közben.
A fényezéséhez használt „fürdők” tehát úgy működnek, hogy a bennük található vegyi anyagok feloldják a lerakódásokat, csak éppen az ezüstöt is viszik magukkal. Ha csak néhány másodpercnél tovább (vagy rendszeresen, minden használat után) beléjük mártogatjuk az eszközöket, akkor pillanatokon belül búcsút inthetünk a gyári patinának. Sajnos az ezüst csillogását is tönkre teszik, míg végül egy tompa, élettelen felületet nem kapunk, ami ráadásul meg is töredezhet az anyagok hatására.
Szerencsére léteznek olyan házi alternatívák, amelyek nem csak az ezüsttárgyak, hanem az emberek számára is sokkal biztonságosabbak, mint ezek az alattomos vegyszerek. A következő oldalon mutatok hét trükköt, amiket érdemes kipróbálni helyettük!
Alumínium fólia
Az alumínium fóliás megoldás a legnépszerűbb az összes házi ezüstfényező módszer közül. Talán nem lenne túlzás azt állítani, hogy egyfajta konyhai mágiáról van szó.
Szükséges hozzávalók: alumínium fólia, alumínium vagy üveg tepsi, 1 bögre forró víz, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 evőkanál tengeri só, fél bögre fehér ecet, puha rongy a fényezéshez, fogó, amivel kihúzhatod az ezüstöt a forró vízből.
Forralj fel egy bögrényi vizet egy fazékban. Miután belekevered a hozzávalókat a vízbe, a szódabikarbóna átviszi a lerakódásokat a fóliára. De ne rohanjunk ennyire előre. Egy másik fazékban keverd össze a száraz hozzávalókat (és helyezd bele a fóliát is), majd lassan kezdd el beleönteni az ecetet. Légy óvatos, mert az ecet reakcióba lép majd a többi összetevővel. és habár ezt nem muszáj alkalmazni, jelentősen felgyorsítja az egész folyamatot.
Az ecet után öntsd hozzá a keverékhez a forró vizet is. Most helyezd az ezüstöt a fazékba és győződj meg róla, hogy teljes felületén érintkezzen a fóliával. Próbáld úgy csinálni, hogy az ezüst eszközök ne érjenek egymáshoz. Hagyd így az egészet 30 másodpercig, vagy néhány percig, ha a lerakódásoknak több időre van szükségük, hogy eltűnjenek. Végül emeld ki az ezüstöket a vízből a fogóval és törölj le róluk minden maradék lerakódást a puha ronggyal.
Ketchup
Habár eleinte különösen hangzik, a ketchup valóban képes megtisztítani a foltos ezüstöt. Nincs más dolgod, mint fogni egy papírtörlőt, nyomni rá egy keveset belőle és finoman bedörzsölni a homályos, foltos felületet. Ha a foltok túl makacsnak bizonyulnak, akkor hagyd rajtuk a ketchupot 15-20 percig, majd töröld le egy puha ronggyal. Az aprólékos mintázatú tárgyakhoz érdemes egy fogkefét használni, amivel könnyebben elérheted a trükkösebb részeket.