Az ételek lefagyasztása és tartósítása nem csupán a Covid-19 alatt lényeges kérdés, hiszen sok esetben nagyon is képes megkönnyíteni az ember dolgát. Készülhetsz előre, ráadásul nem kell kidobálnod az élelmiszereket sem, hiszen fagyasztva még hosszú ideig tökéletesek lesznek. Lássuk, mit, hogyan és mennyi ideig fagyaszthatsz!
Mit fagyaszthatunk?
Természetesen nem minden étel alkalmas a fagyasztásra, de sokkal több igen, mint amire gondolnál. Lássuk, mi az, amit nyugodtan fagyaszthatsz!
Húsételek
A húsételek tökéletesen alkalmasak fagyasztásra, baromfikat, disznót, halakat is nyugodt szívvel fagyaszthatunk. Akár úgy is elteheted, hogy azok megfeleljenek az ételnek, amit tervezel belőlük elkészíteni, így a darabolással már nem kell bajlódnod. Érdemes akkora adagokra szedni őket, amelyre szükséged lesz egy-egy étel elkészítése során, hiszen a kiengedett húst már nem tudod újrafagyasztani.
Gyümölcsfélék
Bogyós gyümölcsöket nagyszerűen fagyaszthatsz, az eper, a szamóca, a ribizli, a meggy, a cseresznye tökéletesen fagyasztható. Azonban, amiről sokan megfeledkeznek, hogy az őszi- és sárgabarack, a körte és az alma is alkalmas fagyasztásra. Ugyan a keményebb sárgadinnyével még próbálkozhatsz, de a görögdinnye nem alkalmas fagyasztásra, ahogy a citrusfélék sem, mint a narancs, a mandarin vagy a grapefruit. Ezeknek inkább facsard ki a levét, és azt fagyaszd le, így tökéletesen működik!
Zöldségek
Bár nem mindegyik, a zöldségek is nagyszerűen fagyasztható. A gomba, a borsó, a brokkoli, az édesburgonya, a hagyma (aprítva, ne héjával!), a kelbimbó, a kukorica, a paprika és a paradicsom is fagyasztható akár egy évig is, viszont blansírozni kell őket. Ettől függetlenül nagyon is megéri lefagyasztani őket, télen igazi megmentők nálunk ezek a fagyasztott zöldségek.
Tejtermékek
Sok tejtermék kiválóan fagyasztható, például a vaj, a sajtok, de azok a szendvicskrémek is, amik túróból vagy vajból készülnek. A tejszínt is lefagyaszthatod, de abból felengedés után már nem készíthető hab. Tejfölt, joghurtot vagy kefírt azonban ne próbálj meg fagyasztani. A tojást héjastól nem, de felverve vagy sárgáját-fehérjét külön-külön igen.
Készételek és desszertek
A készételeket nyugodtan fagyaszthatod, de nyilvánvalóan itt is számolnod kell egy-két kivétellel, például nyers salátát, pudingokat, főtt tojást, stb. ne fagyassz le. Önmagában a megsütött piskótákat és élesztős tésztákat le tudod fagyasztani, és természetesen a nyerseket, rétestésztákat is.
Hogyan érdemes lefagyasztani az ételeket, termékeket?
Mielőtt bármit is lefagyasztanál, mindenképpen tisztítsd meg, és lehetőleg már a későbbi felhasználás szerint porciózd.Ez igaz a zöldségekre, húsokra és készételekre is, hiszen semmit sem szabad újrafagyasztani. A zöldségek közül néhányat – ahogyan azt már korábban is említettü – blansírozni kell, érdemes tehát utánanézned a konkrét zöldség fagyasztási módjának, mielőtt nekilátnál.
A csomagolásnál ügyelj rá, hogy minél kevesebb levegő maradjon a csomagolásban, ha zacskóban fagyasztod őket, akkor könnyebb lesz egymáshoz igazítva fagyasztani az ételeket, hiszen a doboz nem foglal felesleges helyet. Üvegben soha ne fagyassz, mert az el fog törni! Célszerű a csomagokat felcímkézni, hiszen fagyott állapotban olykor nagyon nehéz megállapítani, hogy mit takar a csomagolás.