Vannak dolgok, amelyeket az emberek egész életükben nem takarítanak, vagy egyszerűen elfelejtenek takarítani. Mikor tisztítottad utoljára a mennyezeti ventilátort vagy például a WC-tartály belsejét ? A tudatlanság boldogság is lehet egyben, de hála azoknak a TikTok takarítóvideóknak (#CleanTok, ugye nem csak mi nézzük ezeket?), amelyek átveszik a hírfolyamainkat, sokan folyamatosan tanulunk néhány életet megváltoztató takarítási módszert, amelyek közül a legújabb a praktikus konyhát érinti, nem mást mint, a fakanalak tisztítását.
Fakanalak forrázása a bacilusok megölésért
A TikTok legújabb trendje szerint a fakanalakat forrásban lévő vízbe mártjuk, hogy jobban megtisztuljanak. Az olyan felhasználók, mint @itsnicolejaques és @jessicahaizman ezt a hacket ajánlják követőiknek, hogy kiszívják a fakanalakban rejlő szennyeződést, koszt és zsírt a mélyebb tisztítás érdekében. Az általuk közzétett videók a folyamatról szó szerint azt mutatják be, hogy a tiszta víz átlátszóból barnává változik a szemed láttára, miközben a fakanalak beleülnek a forrásban lévő vízbe. Komolyan undorító, de nyilvánvalóan elég kielégítő látvány is. De azért érdemes belegondolni, hogy mennyi bacilus lehet ezeken a fakanalakon, amiket rendszeresen használunk ételeinkhez…
A fakanál tisztításának helyes módja
A fából készült konyhai eszközöket és edényeket soha nem szabad a mosogatógépbe tenni (ezért más módot kell találni az alapos tisztításukra). Ehelyett a szakértők azt javasolják, hogy kézzel mossuk meg a fakanalat, enyhe szappannal (a vegyi szappanok lebonthatják a kanál anyagát) és meleg vízzel. Mindig hagyd a kanalakat levegőn megszáradni. A mosogatógépek extrém hőt bocsátanak ki szárításkor, ami megsértheti a fát. Ez a mosogatógép túlnyomásos vizével párosítva a fakanalaid idővel gyorsabban szétesését okozza.
Ha forrásban lévő vizet teszünk bármire, az jó módja annak fertőtlenítésének, de a kanalak ismételt felforralása vagy túl gyakori forralása a fát lecsupaszíthatja, vagy valamilyen módon deformálódhat, így nem szabad túlzásba vinni. A fakanalas főzési módszert csak havonta javasolt elvégezni, attól függően, hogy milyen gyakran főzöl vele illetve, hogy nyers tészta, vagy csak zöldség keverésére használod.
Mit csinál a fakanalak felforralása?
Mivel a fa nagyon porózus, idővel sokkal többet szív magába a főzés során keletkező zsírból és ételrészecskékből. A forrásban lévő víz lehetővé teszi, hogy a szennyeződés egy része kijöjjön az áztatás során, ami ennek a tisztítási módszernek a fő célja. A mindennapi takarításhoz ragaszkodj a meleg víz és a gyengéd szappanos módszerhez.
Plusz tipp: Miután kivetted a kanalakat a forrásban lévő vízből, a biztosság kedvéért egy gyors enyhe szappanos lemosással fejezheted be a feladatot. Vannak, akik még faedényeiket és vágódeszkájukat is kondicionáló olajjal zárják le, hogy az elkövetkező években is kiváló formában maradjanak. Egy fakondicionáló olaj általában nem olyan drága, és segíthet elkerülni a kanalak repedését és a fa hasadását az idő múlásával.