A forralt bor nem csak finom, de még egészségmegőrző hatása is van! Mutatjuk a legjobb forralt bor receptet, egyenesen Jamie Olivertől!
Mértékkel fogyasztva, napi egy- két pohárnyi vörösbor jót tesz az egészségnek. Télen a forralt bor fahéjjal, borssal elűzi a megfázást. Európai kutatók szerint, napi 2 pohár vörösbor 44%-al csökkenti a megfázás kialakulásának esélyét azokkal szemben, akik teljes mértékben tartózkodnak a borivástól. A borban gyulladásgátló anyagok is találhatóak. A szegfűszegben található eugenol vegyület megakadályozza a toxicitást. Rákmegelőző hatású, de ízületi gyulladás esetén is érdemes használni
Ha szeretnéd megnézni, milyen volt, amikor Jamie Oliver chefje elmesélt nekünk egy eredeti receptet, kattints ide!
A vörösbor az egyik legrégebben fogyasztott ital, amely jó hatással lehet a szervezetre, ha mértékkel fogyasztják. Az ünnepek folyamán megnő a vörösbor fogyasztás. A túl sok alkohol nagyon káros hatással van a szervezetre, a kutatók viszont azt mondják, hogy napi 1, legfeljebb 2 pohár vörösbor jót tesz.
A fahéj őrölt formában javítja a memóriát, csökkenti a hajhullást és elősegíti a fogyást. Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a fiatalság megőrzésében és a stressz leküzdésében. A kutatók felfedezték, hogy a fahéj a vércukorszint szabályozást is elősegíti és a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is segít.
A forralt bor 5 jótékony hatása
A forralt bor szegfűszeggel készítve feltölti a szervezetet energiával, javítja az emésztést, fokozza az étvágyat és helyreállítja a táplálkozási egyensúlyt.
Beállítja a biológiai órát
A borban található melatonin segít a biológiai óra szabályozásában. Lefekvés előtt egy pohár bor segíthet az elalvásban.
Csökkenti a rák kialakulásának az esélyét
A kutatók szerint napi egy pohár vörösbor 13%-al csökkentheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Heti 4 pohár vörösbor elfogyasztása 50%-al csökkentheti a prosztatarák kialakulásának az esélyét. A mellrák megelőzésében is segíthet.
Segít megőrizni a vérerek egészségét
A vörösbor segít az érelmeszesedés megelőzésében. A benne található alkohol és a polifenolok segítenek a vérerek egészségének a megőrzésében.
Csökkenti a vérnyomást
Egyes kutatások szerint egy kevés bor elkortyolgatása segíthet a vérnyomás csökkentésében. Ezért akik magsavérnyomással küszködnek időnként fogyaszthatnak egy kis mennyiséget.
Az agy egészségének megőrzésében is segít
A borban lévő anyagok segítenek az Alzheimer kór és a demencia megelőzésében.
Forralt bor Jamie Oliver receptje szerint fahéjjal, borssal és szegfűszeggel
Amire szükséged lesz:
750 ml vörösbor
180 ml víz
100 g barna cukor
15 szem fekete bors
15 db szegfűszeg
1 fahéjrúd
2 ánizsmag
citromhéj a dekorációhoz
Hogyan készül:
A bort, a vizet, a cukrot, a borsot, a fahéjt és az ánizsmagot tedd egy edénybe. Cukor helyett mézet is használhatsz, de azt csak akkor tedd bele, amikor a forralt bor elkészült és langyosra hűtötted. Az edényt tedd a tűzhelyre és kezd el főzni. Addig kell főzni amíg a bor felforr és elkezd habzani. Üvegpohárban tálaljuk citromhéjjal és fahéjrúddal.
Forrás: bidista.com