Görög tyúkhúsleves
Hozzávalók:
- 1 egész csirke (ízlés szerinti részek)
- 4 db tojás
- 2 db citrom
- só, bors ízlés szerint
- 1,25 l víz
- 1 bögre rizs
Így készítsd el:
Hideg vízbe tedd fel a csirkét egészben főni úgy, hogy ellepje a víz. Ha már majdnem puha a hús, add hozzá a rizst. Ha a rizs is megpuhul, vedd ki a csirkét a levesből (hogy könnyebben el tudd készíteni a lét). Verd fel a tojásokat és add hozzá a kifacsart citromok levét. A felvert tojásokhoz és citromhoz önts egy kis leves, keverd el, majd folyamatosan kevergetve öntsd vissza az egészet a levesbe. Sózd és borsozd meg, majd darabolt fel a csirkét és tedd vissza még kicsit forrni a levesbe.
Diós medvehagyma leves
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 1 marék tört vagy darált dió
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes burgonya
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1,5 l zöldség- vagy húsleves alaplé
- só, bors
- 1 evőkanál napraforgó olaj
Így készítsd el:
Vágd apró kockákra a krumplit és szeleteld fel a megmosott medvehagymát is. Az apróra vágott hagymát olajon pirítsd meg, majd ha már kezd üveges lenni, add hozzá a diót, medvehagymát és fokhagymát. Pár másodpercig pirítsd, majd add hozzá a krumplit és az alaplé felét. Addig főzd, amíg a krumpli meg nem puhul, majd botmixer segítségével turmixold össze. Öntsd fel a maradék alaplével, fűszerezd, majd öntsd bele a tejszínt és még főzd egy kicsit.
Csalánleves
Hozzávalók:
- 1 kis zacskó csalán
- fél liter tej
- fél liter víz
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 szelet (húsos) szalonna
- 1 evőkanál liszt
- 2 tojás
- zsír vagy egy kis olaj
Így készítsd el:
Tedd fel a tejet és vizet főni, majd közben forrázd le és csepegtesd le a csalánt. A fokhagymát törd össze és öntsd bele a lébe egy kis sóval együtt. A szalonnát kockázd fel, süsd le, majd szedd ki a zsírból és tedd bele a levesbe a forrázott csalánnal együtt. A tojásból készíts rántottát, vagdosd fel kisebb darabokra, majd tedd a levesbe. A szalonna zsírján készíts fehér rántást, öntsd fel levessel, majd csorgasd vissza a levesbe.
Forrás: nosalty.hu