A fügét rengetegen szeretik, de a legtöbb ember nem is tudja, hogy otthon, könnyedén nevelhetnek fügefát, akár az ablakpárkányon is!
A fügét nagyon sok ember szereti, hiszen ez az egyik legédesebb gyümölcs, ráadásul az illata is nagyon jó. Fogyaszthatjuk nyersen, aszalva, de akár lekvárt is készíthetünk belőle. Sokan nem tudják, de az egészségünkre is számtalan jó hatással van a füge. Az egyik legismertebb tulajdonságai közé tartozik az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása. A fügében nagy mennyiségű kalcium van, ami segít a csontok erősítésében. A fogyásban is segítségedre lehet, hiszen értékes rostokat tartalmaz. Magas a káliumtartalma, ami a vér tisztulásában segít, csökkenti a magas vérnyomást, és jót tesz a májnak, valamint az epének.
A fügefa eredetileg Kis-Ázsiából származik, de Észak-Afrikában, és Dél-Európában is hamar őshonossá vált. Ha szeretnél otthon friss gyümölcsöt fogyasztani, akkor szerezz be egy fügefa csemetét!
A legfontosabb, hogy egy napos helyet biztosíts a fügefa számára, hiszen imádja a meleget, a napsütést. Árnyékos lakásban ezért nem érdemes próbálkozni a nevelésével. Télen a fügefa pihenő időszakban van, ezért a 8-10 fok teljesen ideális számára, míg nyáron a 25 fok a legjobb neki.
Az első ültetőedénynek legalább 3 literesnek kell lennie, az alján pedig mindenképp legyen egy vízelvezető lyuk. Az ideális ültetőföld humusz, gyeptalaj és homok 2:3:1 arányú keverékéből készíthető, ezt otthon is könnyedén elkészíthetjük. A fügefa gyökereivel azonban óvatosan kell bánni, hiszen nagyon érzékenyek.
A rendszeres öntözés is nagyon fontos számára, de túl sok víz soha ne legyen rajta. A talajt hetente egyszer legalább fel kell lazítani, hogy ne tömörödjön össze. Tavasszal és nyáron figyelni kell a tápozásra is.
Októberben, a pihenési időszakban mérsékelni kell az öntözést és a tápozást. Februárban egy nagyobb edénybe ültethetjük, legalább egy fél literrel legyen nagyobb, mint az előző cserép. A metszésről sem szabad megfeledkezni, a metszés után új hajtások jelennek meg rajta.
Teljesen érett és fogyasztható fügénk azonban csak 5 hónap múlva lesz. Az érett füge kb. 3 centiméteres, kellemesen puha, de nem túl lágy. Leszedés után minél hamarabb el kell fogyasztani vagy fel kell használni hiszen pár nap alatt képes megromlani.
Forrás