A lilahagymalekvár tökéletes választás ebédre és vacsorára, ráadásul az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Egy szuper egyszerű, nagyon gyorsan elkészíthető receptet hoztam, amit édesanyám időről időre újra elkészít! Nagyon finom, és ajándékként is tökéletes!
Kóstoltad már a lilahagymalekvárt?
A sokoldalú lilahagymalekvár
Az a legjobb a lilahagymalekvárban, hogy évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük, hiszen lilahagymát mindig kapunk a boltban. Tökéletes választás húsok mellé, de akár pirítósra kenve is, sokoldalúságának köszönhetően nálunk biztosan nem maradhat el az ünnepi asztalról sem. Rövid idő alatt elkészíthető, nem igényel semmilyen bonyolult procedúrát vagy fellelhetetlen hozzávalót, így azok is el tudják készíteni, akik még csak most barátkoznak a sütés-főzés művészetével.
Amire szükséged van a tökéletes lilahagymalekvár elkészítéséhez
-
5 – 6 db lilahagyma
- 3 ek barnacukor
- 10 dkg vaj
- 0,5 dl édes vörösbor
- 4 evőkanál olivaolaj
- 1 tk chilipehely
- 2 db babérlevél
- 3 tk színes bors
- 1 tk kakukkfű
Így készítsd el az ínycsiklandozó lilahagymalekvárt
- Karamellizáljuk a barnacukrot a vajon, majd a megpucolt és felkarikázott hagymát párolni kezdjük.
- Amikor szép aranybarna színt kapott, és nincs alatta sok lé, hozzáöntjük az olívaolajat, a chilit, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és a borsot.
- Amint kezd a hagyma összeesni, leöntjük a vörösborral, és lefedve tovább pároljuk.
- Addig pároljuk, amíg a hagyma tökéletesen megpuhul, illetve elkezd szétesni.
- Hagyjuk kihűlni, és máris üvegekbe tehetjük, szárazdunsztba állíthatjuk, vagy azonnal fogyaszthatjuk.
Lilahagymalekvár ajándékként
A házi lilahagymalekvár kiváló ajándék is egy szépen feldíszített üvegbe helyezve. Biztos vagyok benne, hogy a családtagok, barátok és ismerősök imádni fogják. Ha szeretnél valami különlegeset adni, amit biztosan nem kap minden nap az ember, vagy szeretnéd egy saját készítésű aprósággal feldobni az ajándékot, készíts lilahagymalekvárt! Névre szóló kártyákkal megtoldva még személyesebb meglepetés.