A cserépkályhákat nagyszüleink és dédszüleinktől ismerjük leginkább, hiszen régebben szinte nem is nagyon volt más fűtési lehetőség. Ma azonban egyre több házban, lakásban lehet találkozni ezzel a fajta fűtési módszerrel. Nem csak hatékony, de olcsó is, és ráadásul egy sajátos, romantikus hangulata is van. Lássuk, hogy mit is kell tudni a cserépkályhával való fűtésről.
Télen a fagy és a hideg miatt mindannyian igyekszünk valamilyen módon melegséget csempészni a lakásunkba. Ezt tehetjük meleg fényű izzókkal, égősorokkal is, de a legjobb megoldást mégiscsak egy benti kályha adja, ahol élő tűz ad fényt és meleget a szobának. Van ennek egy nagyon romantikus hangulata is. Ki ne szeretne pokrócba takaródzva leülni a cserépkályha mellé, és meginni a reggeli kávét, vagy esetleg olvasni egy könyvet. Emellett azonban óriási előnye az is, hogy igen költséghatékony. Lássuk miért!
Mit is kell tudni a cserépkályháról?
Cserépkályhákat először a 12-13. században használtak a német és svájci nemesek. Akkor még teljesen másképp néztek ki, de lényegében ugyanaz volt a céljuk, befűteni a házat. Annak idején cseréptányérokkal fedték be az agyagkályhát, majd később fejlesztettek ki külön erre a célra égetett kerámiából készült kályhacsempéket. A cserépkályháknak több fajtája van, aszerint, hogy milyen tüzelésű (elektromos, gázos, ökotűzteres, vagy fatüzelésű), azonban a fő kialakítása mindegyiknek azonos.
A cserépkályha kialakítása
Elsősorban a hagyományos fa-, és széntüzelésű kályhákról beszélnék. Ezeknek a kályháknak a felépítése és a működése arról szól, hogy a tűztérből kiáramló forró levegő ne egyből távozzon a kéményen keresztül, hanem minél tovább keringjen a cserépkályhában. A forró levegő így a kályhatesten belül kering a járatokban, és átforrósítja annak az elemeit, a samott téglákat és a kályhacsempéket.
Cserépkályhával való fűtés lépései
Ha már van cserépkályhád, és készen állsz a télre elég faanyaggal is, akkor jön a befűtés.
- Biztos mindenki rakott már életében tüzet. Ez sem lesz más. Kellenek begyújtós fák, amik kisebbek, vékonyabbak, és kell mindenképpen papír is.
- Amikor már ég a tűz, elég lesz rápakolni mindig újabb fa adagot, amikor már kezd leégni a tűz.
- Mikor már csak a hideg hamu van a kályhában, akkor ki kell tisztítani a tűzteret. Ez annyit jelet, hogy a hamut kiszedjük, hogy újra szépen be tudjunk majd gyújtani. Ezt érdemes reggel a begyújtás előtt megtenni.
Fontos tudnivalók cserépkályhával való fűtésnél
- Ha új a kályhád, akkor mindenképp konzultálj a szakemberrel az első begyújtás előtt, hiszen a kályhának előbb szépen ki kell száradnia, különben megrepedhet a hirtelen forróságtól.
- A fákat igyekezzünk akkorára hasogatni, vagy akkorát venni, hogy beférjen szépen a kályhába, és ne kelljen nyitva hagyni a cserépkályha ajtaját, hiszen ott kiszivárog a füst, és könnyen szén-monoxid mérgezést lehet kapni.
- Időnként tisztítani kell a kályha járatait is, ehhez mindenképp hívjunk szakembert!
Forrás: Fortepan, Adományozó: Ladinek Viktor